Nem leszünk akkugyártó nagyhatalom!

Keresd meg saját helyi kampányod
A te helyed
25 902
az 30 000 aláírásból
keresztül 4 helyi kampányból

4 kampány

 • Nyíregyháza
  Nyíregyháza nem kér a kínai akkumulátorgyárból!
  Nem az összeszerelő üzemek országa akarunk lenni! Sorra hozzák be Magyarországra az akkumulátorgyárakat, miközben az oktatás romokban hever. https://24.hu/belfold/2023/07/27/akkumulator-gyar-ujabb-nyiregyhaza-sunwoda-szijjarto-peter/ https://444.hu/2023/07/27/nyiregyhazan-is-epul-egy-kinai-akkugyar
  6 253 a 7 000 Aláírásból
  Készítette: Zsolt Jakab Picture
 • Vácrátót
  STOP a VÁCRÁTÓTI üzemre!
  Ez a probléma túlmutat egy településen, annak lakóin, ez egy térségi probléma és kihívás, melyre az adott reakció határozza meg mind a saját, mind az utódaink jövőjét, egészségét, lakókörnyezeti értékeinek túlélését. Legyen szó közvetlen (víz, levegőminőség, természeti értékek), vagy közvetett (járműforgalom okozta zaj-, légszennyezés) hatásokról, ez mindannyiunkat egyformán érint. Első körben a térségünk lakóit szeretném megkérni, hogy csatlakozzanak, de nem zárkózom el attól, hogy más, hasonló cipőben járó település lakosai is csatlakozzanak a kampányunkhoz. Végtére is, a dolgok állása szerint ez mindannyiunk kihívása.
  634 a 800 Aláírásból
  Készítette: Mátyás Takács
 • Debrecen
  Ne épüljenek Debrecenben akkumulátorgyárak!
  Debrecenben most kiárusítják a jövőnket 100 évre! A pár éve belengetett és idén végre elkezdett – a lakossági vízellátás megoldására hivatott – CIVAQUA program első szakasza véletlenül pont a déli ipari parkba vezet, és úgy tűnik, hogy pont a CATL gyár vízigényével megegyező hozamot biztosít, eközben a Vekeri-tó kiszáradt, a talajvíz szintje folyamatosan csökken, és egyre kevesebb a zöldfelület is a városban. A szektorban eleve munkaerőhiány van, a két új gigaberuházással 10 ezernél is többen települhetnek az eleve túlzsúfolt, dugókkal terhelt városba. Debrecennek levegőre és vízre van szüksége, nem akkumulátorgyárra! A városvezetésnek a lakókat kell szolgálnia, nem pedig a külföldi óriáscégeket, multikat! Töltsd ki az aktivista-kérdőívünket, te is tehetsz a környezetkárosítás ellen! https://forms.gle/inn3e8UechnHjZxC9 ---------------------- Ha tudnád nélkülözni egy kávé vagy egy szendvics árát, akkor kérünk, támogasd az ügyünk láthatóságát, amit szórólapokra, plakátokra, hirdetésekre fordítunk. Ehhez most 100 ezer forintot kell gyűjtenünk, már ezer forint adomány is nagy segítséget jelent! Beszállsz? https://tamogass.ahang.hu/ne-epuljon-debrecenben-kinai-akkumulatorgyar A Debreciner tudósítása a képviselőtestületi ülésről az első akkumulátorgyár ügyében: https://www.debreciner.hu/cikk/11015_ha_a_folyok_kiszaradnak_az_akkumulatorgyarak_sem_a Az Átlátszó videója az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban: https://atlatszo.hu/kornyezet/2022/10/19/tiz-dolog-amit-nem-mondtak-el-neked-az-akkumulatorgyartasrol-osszefoglalo-video/ A Greenfo anyaga a debreceni iparfejlesztés problémáiról: https://greenfo.hu/hir/amit-nem-tesz-a-kirakatba-debrecen-fideszes-vezetese-az-iparositas-kapcsan/ A Portfólió cikke országos vonatkozásban az akkumulátorgyártás árnyoldalairól: https://www.portfolio.hu/krtk/20221007/nagyhatalomma-valhat-magyarorszag-az-akkumulatorgyartasban-de-ennek-nagyon-komoly-ara-lehet-571369 A Debreciner cikke a második akkumulátorgyár bejelntéséről https://www.debreciner.hu/cikk/13649_nehany_honapja_meg_tagadta_debrecen_unikum Facebook-csoportunk az akkumulátorgyár ellen: https://www.facebook.com/debrecenert (A borítókép forrása: haon.hu)
  13 699 a 15 000 Aláírásból
  Készítette: Debreceniek az akkumulátorgyár ellen
 • Göd
  Tiltakozunk a Gödöt tönkretevő gazdasági övezet ellen!
  A veszélyhelyzetre hivatkozva 2020. április 17-én a kormány különleges gazdasági övezetek létrehozásáról rendelkezett. Az első és az országban eddig egyetlen különleges gazdasági övezet a gödi Samsung SDI akkumulátorgyára és a körülötte található terület lett. Ez Göd területének egyötödét jelenti, amit a kormány egyetlen tollvonással elvett a várostól: mind a helyi iparűzési adó, mind a településszervezés átkerül Göd önkormányzatától a Pest megyei közgyűléshez. A Samsung által fizetett helyi iparűzési adó elvételével a város költségvetésének harmada kiesik, ami a jövőben a kötelező feladatok ellátását is veszélyezteti. De nem ez a legnagyobb baj! Ezentúl sem az önkormányzatnak, sem a gödi lakosoknak nem lesz beleszólása abba, mit építenek az ipari park területén és milyen környezetszennyező tevékenységet végeznek közvetlenül a kertvárosi lakóövezetek szomszédságában. Az egészségi veszély legfelső kategóriájába sorolt üzem egy kilométeres körzetében több ezer ember él, egész házsorok 50-100 méterre a gyártól. 2019-ben a Samsungban 18 millió kg (!) veszélyes hulladék keletkezett, és a gyár még megduplázódik, további lakott területek irányába. Itt több mint 5000 tonna egészségre veszélyes anyagot dolgoznak majd fel – felfoghatatlan mennyiségű veszélyes anyag szállítása, tárolása, feldolgozása folyik tehát a gödi kertek végében, és a városban nincs kiépítve külső mérő- és riasztórendszer! Környezeti hatástanulmány sem készült, mert a hatóságok szerint a gyárnak – amely Európa és Magyarország egyik legnagyobb ipari beruházása – nincs jelentős környezeti hatása. A felhasznált és kibocsájtott szennyező anyagok adatait nem hozzák nyilvánosságra. A zajterhelés minden nap meghaladja a határértéket, de a lakossági panaszokat semmibe veszik. Az itt élőknek – akik már évek óta tiltakoznak a Samsung gigaberuházása ellen is – el kell majd viselniük a 120 hektáros gyár mellett a köréje létesülő ipari park környezeti ártalmait és még több külföldi munkavállaló jelenlétét. Mert a munkahelyek már most is külföldiek számára létesülnek! A Samsung önmaga 6500 munkahelyet hoz létre, miközben csak néhány ezer magyar dolgozója van. Ez rendkívül megterhelő egy 20 ezer fős kisvárosnak, amely már most is infrastrukturális problémákkal küszködik. Nem akarunk Gödön a Kolontár Komádi vörösiszap-katasztrófához hasonló tragédiát átélni! Tiltakozunk a Gödöt megcsonkító kormányrendelet, az ipari övezet kiterjesztése és a Samsung SDI környezetkárosító tevékenysége ellen! Követeljük, hogy Magyarország Kormánya vonja vissza a térségben élők életkörülményeit jelentősen befolyásoló rendeletét! Kérjük, írd alá most, mert a Göd működését és élhetőségét erősen megnehezítő kormányrendeletek ellen ma Magyarországon nincs más lehetőségünk fellépni. És nem lehet tudni, melyik békés település lesz a következő. Kérjük, segíts, hogy összegyűljön legalább 10.000 aláírás!
  5 316 a 6 000 Aláírásból
  Készítette: Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület Picture