Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Magyarország kormánya

Valódi közmeghallgatásokat!

2023. április 27-én jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány azon rendelete (146/2023. (IV.27.)), amely alapján a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtartható, valamint a helyi önkormányzat működésével kapcsolatos rendelkezések alapján közmeghallgatás a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott rend szerint, a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható Mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva hozták meg.

Ez azt jelenti, hogy a közmeghallgatások esetében lehetőség nyílik arra, hogy az eljáró hatóságok, valamint az önkormányzatok személyes párbeszéd helyett elektronikus úton szervezzék meg a konzultációt. A közmeghallgatás megtartására kijelölt szerveknek a honlapjukon közzé kell tenniük mindazon információkat - így különösen iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat -, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. Emellett pedig a rendelet arról is szól, hogy az eredményessége érdekében más alkalmas eszközt - így különösen helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket - is igénybe vehetnek az eljáró hatóságok, ám ezek nem kötelezőek.

Ez azonban véleményünk szerint a szabad véleménynyilvánítás jogát korlátozza, ugyanis ezáltal az érintett állampolgároknak nincs lehetőségük személyesen véleményt nyilvánítani a döntéshozóknak, kritikájukat felvetni, kérdéseket intézni, panaszaikat elmondani – amennyiben a hatóság úgy dönt, hogy nem tart személyes közmeghallgatást. A törvény a befektetők érdekeit védi. Ha jön egy cég, aki például be akarja építeni a még szabad balatoni partszakaszt a településeden, vagy egy gyárat épít a város határába, nem köteles meghallgatni a lakosságot.

A szabad véleménynyilvánítás (ius murmurandi) az egyik alapvető emberi jog, a szólásszabadság része, ezért elengedhetetlen, hogy ezt biztosítsa az állam a saját polgárainak.

Bár kiemelten fontosnak és előremutatónak tartjuk, hogy a hatóságok a honlapjukon közzétegyék a szükséges és megfelelő információkat, ez azonban semmilyen formában nem válthatja ki a valódi közmeghallgatás szerepét, ahol a lakosság személyesen tudja képviselni az álláspontját és személyesen kérheti számon a döntéshozókat. Ahhoz, hogy a közmeghallgatások online is elérhetőek legyenek, nincs szükség erre az új rendeletre.

MIT KÉRÜNK?
Követeljük a kormánytól, hogy vonja vissza az érintett rendeletet, amely lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok elkerüljék a valódi, személyes közmeghallgatások megtartását!

Miért fontos?

Az elmúlt időszak tapasztalatai arra adnak következtetést, hogy ez a rendelet elsősorban azért született, hogy a hatóságok elkerüljék a lakossággal történő konfrontációkat – mint ahogy ez Debrecebenben is történt – és ne kelljen személyesen párbeszédet folytatniuk az állampolgárokkal.

Pedig a valódi közmeghallgatásoknak nagyon fontos szerepe van a demokráciákban. Elengedhetetlen részvételi lehetőséget biztosít az állampolgároknak, hogy éljenek a véleménynyilvánítási jogukkal!

Kérjük, hogy írd alá a petíciót, és oszd meg minél több mindenkivel!

Kategória

Partner

Frissítések

2023-07-18 09:06:03 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2023-07-17 17:21:06 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2023-07-10 11:05:23 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-07-09 20:54:42 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-06-26 10:07:17 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-06-22 18:30:53 +0200

10 aláírás gyűlt össze.