Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Tiltakozunk az izsáki szeméttelep bővítése ellen!

Kérjük, rendeljék el az Izsák határában levő szeméttelep tervezett bővítésének környezeti hatásvizsgálatát, vizsgálják felül a meglevő kapacitás működésének környezetre gyakorolt hatásait.

Miért fontos?

A résztvevők 93%-a utasította el 1999-ben a helyi népszavazáson, hogy szeméttelep létesüljön Izsákon, vészes közelségben a Kolon-tó védett területéhez. Az akkori városvezetés a szavazástól való távolmaradásra szólította fel az izsákiakat. Az 1322 tiltakozó szavazó hangját a politika nem hallotta meg és megépült a hulladéklerakó.

2003 óta működik a szeméttelep, mára felépült két óriási szeméthegy, lassan betelik az eredeti 266 ezer köbméter kapacitás, nem lesz hová tenni az újabb szállítmányokat.

Az üzemeltető cég tulajdonosa az izsáki lakosság megkérdezése és érdemi tájékoztatása nélkül, 2020 májusában szinte titokban adta be bővítési kérelmét a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához. A hatóság pedig megállapította, “nem feltételezhető jelentős környezeti hatás, ezért a tevékenység megkezdéséhez nem kell környezeti hatásvizsgálatot végezni”.

Az üzemeltető több mint duplájára akarja bővíteni a telep kapacitását, hogy 67 település hulladékát hordja Izsákra. A telep létesítésekor 19 környékbeli település szemetének befogadásáról volt szó. Az első két kazettát 17 éve töltik fel, a bővítést a következő 8 év alatt tervezik megtölteni.

Aggódunk, hogy a bővítés és a meglevő telep működése helyrehozhatatlan károkat okoz, veszélyezteti az izsákiak egészségét és a Kolon-tó védett értékeit.

Az egészséghez való alapjogunk van veszélyben. (Magyarország Alaptörvénye XX. cikk (1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez).

A természeti erőforrások védelme pedig szintén az Alaptörvény szerinti kötelességünk.
(P) cikk
(1) A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.)

Válaszokat várunk a kérdéseinkre is:
Miért a Kolon-tó nemzeti park szélére kell hordani fél Pest megye és Bács-Kiskun szemetét?
Miért jelenti ki a környeztvédelmi hatóság, hogy nem szükséges hatástanulmányt készíteni?
Mi történik majd a 8 év elteltével, ha a tervezett új lerakat is betelik? Újabbat nyitnak és lassan szeméthegyekkel veszik körül a városunkat? Védett területeinket? A megkérdezésünk nélkül?
Ki védi meg Izsákot, gyermekeinket, unokáinkat a szeméttelepen keletkező mérgező gázoktól, amit az uralkodó szélirány a város felé sodor?

Minden izsákinak joga van tudni, hogy mi folyik városunkban, senki sem dönthet a fejünk felett.

Minden felelős izsáki lakos támogatására számítunk, gyermekeink, unokáink tiszta jövőjért!

Izsák, 6070 Hungary

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Frissítések

2020-08-11 08:27:25 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-08-10 22:24:55 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-08-10 21:10:08 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-08-10 19:15:51 +0200

10 aláírás gyűlt össze.