Ugrás a fő tartalomra

Címzett: A magyar és európai kormányok, az Európai Parlament és az Európai Bizottság

Tegyünk együtt a multik átláthatóságáért!

Tegyünk együtt a multik átláthatóságáért!

Arra kérjük a magyar és európai kormányokat, az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy támogassák azt az uniós jogszabálytervezetet, amely a multinacionális vállalatokat nagyobb átláthatóságra kötelezné!

A javaslat elfogadásával pontosan látnánk, hogy mennyi pénz tűnik el adózatlanul adóparadicsomokban, és hatékonyabban tudnánk fellépni a vállalatok adóelkerülési praktikáival szemben.

Miért fontos?

Jeff Bezos, az Amazon alapítója óránként 13 millió dollárt keres. Ennek ellenére a cége alig fizet adót Európában.

Hogy a szabályokat megkerülve milliárdokat vághassanak zsebre, az Amazonhoz hasonló vállalatok nyereségüket a lehető legkétesebb helyeken, úgynevezett adóparadicsomokban rejtik el.
Mi befizetjük a ránk kivetett adókat, az Amazon és a többi digitális óriásvállalat miért nem?

Dánia, Litvánia, Portugália és más országok most megpróbálnak szembeszállni velük, és egy olyan szabályozás bevezetését támogatják, amely a cégeket a rájuk kivetett adó megfizetésére kényszerítené. A javasolt szabályozás értelmében a nagy multinacionális vállalatoknak közzé kellene tenniük, hogy mekkora bevételre tesznek szert és mennyi profitot termelnek azokban az országokban, ahol jelen vannak. Így könnyebben ellenőrizhető lenne, hogy valóban befizetik-e a rájuk eső adót, vagy trükkök százait használva kimenekítik-e a profitjukat adóparadicsomokba.

Hogy mi veszélyezteti ennek a jogszabálytervezetnek az elfogadását? Magyarország, Franciaország, Ciprus, Málta és néhány másik európai uniós ország. Ezek az országok fel akarják vizezni a javaslatot és nyitva akarnak hagyni néhány kiskaput, amivel továbbra is lehetővé tennék, hogy a nagyvállalatok adóparadicsomokba menekítsék ki a bevételeiket.

A javaslat végleges szövegéről jelenleg az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Tanács képviselői egyeztetnek. Az elmúlt hetekben civil szervezetek, aktivisták és felelős polgárok Európa szerte aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy meggyőzzék a döntéshozóinkat: szükség van a nagyvállalatok nagyobb átláthatóságára!

Lépjünk fel együtt a multinacionális nagyvállalatok adóelkerülési trükkjei ellen! Tudjuk meg végre, hogy hol mennyi adót (nem) fizetnek a multinacionális cégek!

További információt az oldalunkon találsz: https://demnet.hu/eu-atlathatosag-multik-2021/

Fotó: Eurodad


Aláírás okai

  • Mert szeretnénk, egy jobb, szebb, szabad országot, ahol jogainkat tudjuk érvényesíteni..
  • Szeretnék egy igazságos Országban élni,Jelenleg kormány kizsákmányolja az állampolgárokat, igazságtalanul osztja az EU támogatások juttatási.
  • Mert embertelen e nagy különbség gyakorlatban való folyamatos érvényesítése!

Frissítések

2021-05-31 08:00:00 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2021-05-30 17:07:30 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-05-30 16:47:55 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-05-30 16:37:57 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-05-28 15:49:40 +0200

10 aláírás gyűlt össze.