Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Európai Bizottság

Tartsa vissza, de ne vegye el az EU a támogatásokat!

Az Európai Parlament elé nemrég került javaslat értelmében a jogállamisági normák meglétéhez kötnék az uniós források kifizetését a tagországokban - köztünk Magyarországon. Az intézkedés fő célja, hogy a rosszul működő, átláthatatlan kifizetési mechanizmusok miatt ne "follyon el" a támogatásra szánt összeg, ami helyes elgondolás. Ugyanakkor felelős állampolgárként fontosnak tartom, hogy a magyarországi uniós polgárok, szabályosan működő szervezetek és vállalkozások semmiképp ne legyenek kárvallottjai ennek az intézkedésnek.
Az aláírók nevében kérem az Európai Bizottságot, hogy a jogállamisági normák betartásához kötődő kifizetésekről szóló javaslatot úgy módosítsa, hogy amennyiben az adott ország nem felel meg a kifizetési feltételeknek (pl. az átláthatatlan közbeszerzési mechanizmusok miatt), akkor az adott időszakra vonatkozó keretet fagyassza be, és tegye letétbe egészen addig, amíg a tagország ismét megfelel a kritériumoknak.

Miért fontos?

Ez az intézkedés komoly nyomással alá helyezné a kormányzati és ágazati szereplőket, hogy a lehívható összeg érdekében rendezzék az esetleg átláthatatlan folyamatokat. Nem ad továbbá támadási felületet az Unió bírálói számára sem, hiszen nem bünteti az adott országot forráselvonással. Ez az intézkedés így valóban a források helyes elköltésére sarkall, az összegek igazságos célbajutását segíti és nem a jogosultakat bünteti meg a közbeszerzéseket rosszul vagy rosszhiszeműen lebonyolító szereplők hibája miatt.

Kategória

Frissítések

2020-09-20 18:51:44 +0200

10 aláírás gyűlt össze.