Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere

Sürgős! Ne tegyenek holnap utcára egy gyermekes családot!

* * FRISSÍTÉS 2023. július 12.:

Sikerült tartós megoldást találni az ügyben!

A pesterzsébeti képviselő-testület a július 13-i ülésén megszavazta azt a közreműködésünkkel kimunkált megoldást, amely szerint a korábban kilakoltatással fenyegetett család továbbra is számukra megfizethető, biztonságos önkormányzati bérlakásban lakhat, a lakóközösségi konfliktusok miatt azonban egy másik társasházban lévő, hasonló adottságokkal rendelkező lakásban.

Köszönjük, hogy számíthattunk rátok!

Köszönjük a helyi képviselők együttműködését!

* FRISSÍTÉS 2023. július 5.:

Siker! Pesterzsébet Önkormányzata leállította a kilakoltatást!

A polgármester saját hatáskörben elhalasztotta a lakáskiürítést a július 6-i kilakoltatással fenyegetett rászoruló gyermekes család ügyében. A Város Mindenkié egyeztetett az Önkormányzattal, ahol a munkatársak megerősítették, hogy a kilakoltatás elmarad, és hangsúlyozták, hogy a hosszabb távú megoldás lehetősége a képviselő-testület döntésén múlik.

Ez hatalmas eredmény, ami megteremti a lehetőséget egy olyan tartós megoldás kimunkálására, amely egyrészt biztosítja a kilakoltatással fenyegetett család számára a lakhatásuk megőrzését, másrészt az önkormányzat számára is elfogadható.

*************************************************************

Tisztelt Polgármester Úr!

Mint pesterzsébeti lakos, arra kérem Önt, hogy állítsa le azt a csütörtökre tervezett kilakoltatást, ami egy gyermekes családot fosztana meg az otthonától!

Az önkormányzatnak jogos elvárása, hogy a bérlői betartsák a közösségi együttélés szabályait, a szomszédsági feszültségekre azonban nem jó válasz egy gyermekes család kilakoltatása.

A konkrét ügyben ráadásul a szomszédok többsége aláírt nyilatkozatban állt ki a kilakoltatással fenyegetett család mellett, cáfolta az ellenük felhozott vádakat, és kifejezetten a kilakoltatás mellőzését kérte az önkormányzattól.

Semmi nem indokolja, hogy az önkormányzat a lakóközösség érdekeire hivatkozva, de a lakóközösség többségének a kifejezett kérése ellenére kilakoltasson egy gyermekes családot.

Kérem tehát, hogy Polgármester Úr állítsa le a kilakoltatást. Erre a vonatkozó jogszabályok szerint bármikor, akár az utolsó pillanatban is lehetősége van.

Üdvözlettel,

Miért fontos?

Pesterzsébet Önkormányzata 2023. július 6-án (csütörtökön) tervez kilakoltatni egy gyermekes családot az otthonukból. Az önkormányzati bérlakásban két szülő neveli 14 éves lányukat. Mindkét szülő dolgozik, de keveset keresnek.

Az önkormányzat a „közösségi együttélés szabályainak a megsértésével”, vagyis a családra egyes szomszédoktól érkezett panaszokkal indokolja a kilakoltatást. A szomszédok többsége ezzel szemben aláírt nyilatkozatban cáfolta a kilakoltatással fenyegetett család ellen felhozott vádakat, kiállt a család mellett, és a kilakoltatás leállítását kérte az önkormányzattól.
A Város Mindenkié (AVM) csoport arra kérte Szabados Ákos polgármestert, hogy az önkormányzat függessze fel a tervezett lakáskiürítési eljárás végrehajtását, és adjon lehetőséget a helyzet rendezésére, a család lakhatásának a megőrzésére. Az AVM kész mediálni is a felek között.

Az önkormányzat mindeddig elutasította a kilakoltatás leállítását, de lehetőséget adott egy személyes egyeztetésre a tervezett kilakoltatás előtti napon. Ahhoz, hogy legyen esély megoldásra, a kilakoltatással fenyegetett pesterzsébeti polgárok támogatására is szükség van.

A hatályos törvényi szabályozás szerint Budapesten a kerületi önkormányzatok kötelező feladata a „hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítása”. Több kerületi önkormányzat azonban mégis túl könnyen dönt rászoruló polgárok kilakoltatása és hajléktalanságba kényszerítése mellett. A köztulajdonú bérlakásokból történő kilakoltatások fontosabb szerepet játszanak a hajléktalanság újratermelésében.

A kilakoltatások akkor is súlyos, gyakran életreszóló károkat okoznak az otthonuktól megfosztott családok életében, ha nem vezetnek, vagy nem azonnal vezetnek a szó szűk értelmében vett hajléktalansághoz. A kilakoltatások, a kényszerű költözések különösen ártalmasak a gyermekek egészségére, fejlődésére és iskolai tanulmányaira.

A gyermekes családok kilakoltatása gyakran a család szétszakadásához vezet, és sajnos továbbra is előfordul, hogy a „gyermekvédelem” törvénysértő módon kizárólag a család szegénysége vagy lakhatási problémái miatt választ el gyerekeket a családjuktól. Az ettől való félelem teljesen általános, és önmagában is kegyetlenség.

A családok átmeneti otthonai túlterheltek, általánosak a hosszú várólisták, és egyébkent sem helyes saját konyha és fürdőszoba nélküli, túlzsúfolt tömegszállásokra kényszeríteni gyermekes családokat. Az otthontalanság megelőzése ráadásul nem „csak” sokkal emberségesebb, hanem költséghatékonyabb is, mint a gyermekes családok intézményes ellátása.

Budapest, XX. kerület, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Frissítések

2023-07-16 22:07:34 +0200

* Sikerült tartós megoldást találni az ügyben! *

A pesterzsébeti képviselő-testület a július 13-i ülésén megszavazta azt a közreműködésünkkel kimunkált megoldást, amely szerint a korábban kilakoltatással fenyegetett család továbbra is számukra megfizethető, biztonságos önkormányzati bérlakásban lakhat, a lakóközösségi konfliktusok miatt azonban egy másik társasházban lévő, hasonló adottságokkal rendelkező lakásban.

Köszönjük, hogy számíthattunk rátok!

Köszönjük a helyi képviselők együttműködését!

2023-07-05 14:52:08 +0200

Pesterzsébet Önkormányzata leállította a kilakoltatást!  

Szabados Ákos polgármester megbízásából az önkormányzat jegyzője 2023. július 5-én koradélután arról tájékoztatta A Város Mindenki csoportot, hogy a polgármester saját hatáskörben elhalasztotta a kilakoltatást a képviselő-testület következő üléséig. Reméljük, hogy a hosszútávú megoldás ügyében is sikerül előrelépnünk!

Nagyon köszönjük azoknak a pesterzsébeti polgároknak, akik levelet küldtek a polgármesternek az ügyben!

Ezúton is köszönjük Szabados Ákos polgármester és Kovács Eszter alpolgármester nyitottságát és közreműködését! Ugyancsak köszönjük Pesterzsébet országgyűlési képviselőjének, Hiller Istvánnak az ügy megoldásához nyújtott segítségét!

2023-07-05 10:19:31 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-07-05 10:05:59 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-07-05 09:59:19 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-07-05 09:56:35 +0200

10 aláírás gyűlt össze.