Címzett: Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár

Normális munkakörülményeket a Pedagógiai Szakszolgálat dolgozóinak és a vizsgált gyerekeknek

Tisztelt Államtitkár Úr!

SNI- gyermek édesanyjaként több kerületi és egy megyei Pedagógiai Szakszolgálatnál megfordultam. Sajnos döbbenten tapasztaltam, hogy az általam felkeresett intézmények döbbenetes állapotban vannak mind műszaki, mind személyzeti téren.

Legutolsó tapasztalásom a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dohány utcai épületében ért. Két éve voltunk ott utoljára, azóta a helyzet csak romlott. Rohadó padló, falból kilógó vezetékek, piszkos falak, egy dróton lógó lámpák és ablaktalan váróhely (a szellőzés csak az Akácfa utcára nyíló ajtóval megoldható, ami a gyermekek biztonsága miatt borzasztó veszélyes, hiszen bárki szabadon ki és bemehet az épületből/épületbe). A vizsgálóhelyiségekben és a váróteremben nyáron, légkondiciónáló hiányában borzasztó meleg van, télen a falon látható hősugárzókból ítélve hideg lehet. Egy sérült vagy szenzoros gyermek ilyen körülmények között nem tud hatékonyan dolgozni, a vizsgálók sem érezték jól magukat a hőség miatt. Nem várható el egyik féltől sem a hatékony munkavégzés.
Több SNI-s gyermek szülője hasonló, vagy rosszabb állapotokról számolt be az egész országra vonatkozóan.

A másik fontos téma a szakemberhiány. Fél évet kell várni egy-egy vizsgálat elvégzésére. Fél év egy gyermek fejleszthetősége tekintetében rengeteg idő. Mindez annak köszönhető, hogy kevés a szakember.

Kérem gyakoroljon nyomást a Tankerületi Központok vezetőségére, hogy az áldatlan állapotokat fel lehessen számolni.

Tisztelettel: Gyarmati Réka

Miért fontos?

Ha fontosnak tartod az SNI-s gyermekek európai szintű ellátását, kérlek írd alá ezt a petíciót.
Az SNI- gyermekek fejlesztéssel a társadalom hasznos tagjai lesznek felnőtt korukban. Ha a fejlesztéseket a fennálló körülmények miatt nem kapják meg, nagyban megnehezíti az életüket.
Továbbá fontosnak tartom, hogy a gyermekeket ellátó szakemberek normális körülmények között dolgozzanak. Ilyen állapotok között nem lehet felelősen dönteni gyermekek életéről, fejleszéséről.
Köszönöm, ha te is fontosnak tartod.