Címzett: Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere

Ne épüljön logisztikai központ Pestszentlőrincen

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük, hogy gondoljon a jövőre, és tegye félre a magánérdekeket, illetve bárkinek/bárminek a rövid távú érdekeit. Lépjünk egy lépést hátra, és nézzük meg helikopter szemszögből mi történne, ha a Wing Zrt., vagy bárki megépítené a logisztikai központot a XVIII. kerület határába, az Üllői út-Halomi út-Kerékkötő utca-Csőszkunyhó utca között/mellett elterülő beépítetlen területre: Azt láthatnánk, hogy egy családi házakkal övezett környék (beleértve a budapesti és a vecsési részt egyaránt) kellős közepére kerülne ipari létesítmény, ezzel a teljes arculatot romba döntve, és végérvényesen tönkretéve a környék családias, barátságos, emberi légkörét. Egy óriási ormótlan épületkomplexum a maga sajátságaival (mint iszonyatos mértékben növekvő TEHERFORGALOM, kapcsolódó por és zajszennyezés stb), amely onnantól az idők végezetéig (legalábbis belátható időtávon, generációkon keresztül) ott is marad.

Az Ön kezében ott a lehetőség, hogy ezt megakadályozza. Amennyiben nem teszi, személy szerint lesz felelős azért, hogy minimum sok évtizedre, de jó eséllyel még egész életünkre tönkreteszik azt a területet. A sokat említett B forgatókönyv, amelyet hevesen igyekeznek a lehető legnegatívabbnak feltüntetni a lakóépületekkel történő beépítés. Egyrészt ha emberöltőben, választási cikluson túl gondolkodunk, egyetlen érv sem állja meg e helyét, másrészt már ott bűnösek, hogy ezt az egy forgatókönyvet hozzák fel alternatív szcenárióként, miközben végtelen egyéb sokkal inkább pozitív felhasználása is megvalósulhatna az érintett területnek.

Ha az önkormányzatnak nincs lehetősége/forrása bármi hasznosat kezdeni vele, akkor ne kezdjen semmit. Hagyja parlagon heverni, de semmiképpen ne hozzon helytelen döntést azáltal, hogy egy véglegesen rossz megoldásnak teret enged. Anyagi előnyt sem magánszemélyként, sem önkormányzatként nem lehet ilyen áron szerezni.

Követeljük, hogy a kerület választott vezetőjeként minden erejével küzdjön azért, hogy semmilyen ipari beruházás ne valósulhasson meg az említett területen!

Miért fontos?

FONTOS azt megérteni, hogy az érintett terület ipari jellegű beépítése végérvényesen tönkretesz egy olyan potenciállal rendelkező területet, amelyből egy van. Meg kell nézni a térképet, és jól látszik, hogy családi házakkal körbevett területet akarnak óriási ipari komplexummá változtatni örökre. Ezerszer jobb megoldás az is, ha semmit nem kezdenek vele. De az is, ha egyszer, amikor lesz elegendő forrás, lakóépületeket húznak fel. Az infrastruktúra kiépítéséhez csak forrás kell, amit belátható időtávon lehet szerezni, és nem teszi örökre tönkre azt a területet. Az ipari beruházás ellenben de. Onnan nincs visszaút, nincs más opció, nincs az, hogy majd javítunk rajta infrastruktúrafejlesztéssel stb. Ha bárki megkapja az engedélyt, az a terület örökre tönkremegy. Soha többé nem lesz családias környék, és a hivatalos vizsgálatok szerinti környezetterhelés sokszorosa fog megvalósulni.

A dédunokáink és azok unokái mind vesztesei lesznek annak, ha mi most nem parancsolunk megálljt a kizárólag ciklusokban és szavazatokban gondolkodó rablóknak! Elvből ellen kell állni. Ezt gazdasági "racionalitással" takarózva lehetetlen megmagyarázni, ne hidd el te sem. Az hazugság. Lopás. Ha nem is anyagi feltétlenül, de a környezet jövőjének ellopása/tönkretétele. 5 km-rel kijjebb, a 0-s körgyűrűnél, ahol eleve magasabb a környezetterhelés, és nem lakott övezet, sokkal észszerűbb a beruházás megvalósítása.
Budapest, XVIII. kerület, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL