Címzett: Minden magyarországi település polgármesterei

Le a borítékkal!

Országosan jelen lévő és mindenki által ismert probléma a borítékban kapott, fekete, vagy szürke munkabér.
Ezzel a "szokással" nem csak az államot, hanem a munkavállalókat is súlyosan megkárosítják az ezzel elő munkáltatók.
Mivel az állami szint nem tud (vagy nem akar) ez ellen tenni, véleményem szerint települési szinten kellenne rá megoldást találni.
Kutatásokat, interjúkat kellenne végezni, biztosítva a munkavállalóknak a névtelenséget, és az adott településen tudva levően adó-, áfa csaló munkahelyek ellen külön adóval fellépni. Természetesen, ha bizonyítható is, valamint többen is vállalják, hogy elmondják a jogszerűtlen gyakorlatot.

Miért fontos?

Az ilyen munkahelyen dolgozók egyénileg tehetetlenek. Ha dolgozni szeretnének, bele mennek, aláírják. A 4 órát, a minimálbért, tudva, hogy a többi borítékban lesz hozzácsapva, hogy más céghez jelentik be őket, a jelenléti ívet, amin más cég neve szerepel és más óraszám, vagy duplán írják ki a szabadságukat, hogy megkapják a teljes havi bérüket.
Önszántukból? Nem. Nyomás alatt. Egyedül tehetetlen az egyén. De összefogva, az önkormányzat által támogatást élvezve már lesznek érvei, hogy mit miért nem vállal be.
Táppénz esetén, hitelfelvételnél, gyed és csed számításánál mind-mind hátrányba kerülnek ezek a munkavállalók. Nem beszélve a nyugdíjról. (Vajon miért nem fűződik érdeke a NAV-nak felszámolni a magyar módit? Hmmm...)
Te sokkal többet veszítesz ezen, mint amennyit nyernél. Igazából a cég nyer csak vele, neked bukó az egész.
Ne dőlj be annak, amikor sajnálták magukat a verseny szféra bizonyos cégvezetői! Hogy sok az adó, meg az egyebek. Mindig az aktuális jogszabályok mellett kell az üzleti tervet, az árazást, a termékpiramist, a marketinget és a többit megtervezni. Ha nem jön ki plusszosan, akkor rossz a termék/ötlet/célcsoport/árazás/stb.
Milliós autókban feszít a főnök, méregdrága a cipője (max.te nem ismered fel), az órája lehet egy fél évi kereseted. Még csak nem is a vállalkozás fejlesztésére, innovációra költi, hanem a saját luxusára!
Ennek véget kell vetni, és ha minden fehér és hivatalos lesz, akkor lehet csökkenteni is a terheket. Mert sok pici sokra megy!

Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL