Ugrás a fő tartalomra

Címzett: B. Nagy László

Lakossági kérelem a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjának ügyében

Tisztelt B. Nagy László Úr!

Alulírott, jelen lakossági kérelmet aláíró szegedi, gyálaréti és az ügyet magáénak érző európai polgárok az alábbi tiszteletteljes kéréssel fordulunk Önhöz, a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációjának ügyében:

Magyarország egyik legszennyezettebb holtága a Szegedhez tartozó „Gyálai Holt-Tisza”, így a rehabilitációjával teljes mértékben egyet értünk és támogatjuk, azonban a rehabilitáció során körülbelül 160.000 m3 szennyezett iszapot kotor ki a munkálatokat végző kivitelező a holtág medréből.

A 2018-as elvi engedély értelmében ezt az óriási mennyiségű szennyezett iszapot Szeged-Gyálarét határában, mintegy 8,5 ha területen szándékoznak kezelni, biológiai ártalmatlanítás céljából.

Az ártalmatlanítás az előzetes tervek szerint nagyságrendileg 10 hónapot venne igénybe. Az ártalmatlanítást követően szintén Szeged-Gyálarét határában található anyaggödörben kívánják véglegesen elhelyezni az iszapot.

A Gyálai Holt-Tisza (más néven Fekete-víz) jelenlegi állapotát részben, több évtizednyi ipari szennyezés okozta. E miatt, rendkívüli mértékben aggódunk, hogy az onnan kikerülő szennyezett iszap a fentiekben részletezett helyszínen kerül ártalmatlanításra és végleges elhelyezésre.
Aggódunk, hogy ez káros hatással lehet mind a lakosság egészségére, mind a közvetlen lakókörnyezetre és a kijelölt területet körülvevő természeti környezetre is, mivel:
• az ártalmatlanításra kijelölt területek rendkívül közel találhatóak a lakott területhez, hiszen azok 300-500 m-es körzetében már számos lakóház található mind Szeged-Gyálaréten, mind Klebelsberg-telepen;
• erdős, fás részek helyére, illetve a Tisza hullámterének közvetlen szomszédságába helyeznék el a szennyezett iszapot, ami nem csak hogy környezetszennyező, de hozzájárul a globális felmelegedéshez is;
• ezen ingatlanok közvetlen szomszédságában aktívan művelt mezőgazdasági területek is találhatóak, illetve az érintett területek a Tisza-folyóhoz is nagyon közel helyezkednek el. A kivitelezés során egy nagyobb esőzés, a belvíz megjelenése, árvíz vagy egy esetlegesen fellépő emberi mulasztás következményeként a felszín alatti és feletti vizek is veszélybe kerülhetnek;
• a Holt-Tisza jelenleg is nagymértékben tartalmaz fertőző betegségeket hordozó szúnyogokat és félünk, hogy a kikotort iszapban, amennyiben a kezelés nyitott vízfelületen történik, a megjelenő fertőzött szúnyogok száma rendkívüli mértékben növekszik, ezzel veszélyeztetve magunk, gyermekeink és állataink egészségét;
• tudomásunk szerint a tervezett tevékenység hónapokig büdös, így szeretnénk kérni, hogy az eljárás során vegyék figyelembe a levegővédelmi törvényt, mely szerint tilos a lakosság bűzzel való zavarása;
• a kezelés során, a felszín közeli szelek által súlyos légszennyezés esete is fennállhat, amelynek káros hatása már nem csak a közvetlen környezetben, hanem Szeged más területein is problémát jelenthet.

A fentebb említett okok miatt nemcsak egészségünk és környezetünk kerülhet veszélybe, hanem ingatlanjaink elértéktelenedésétől is tartunk.

Mindamellett, hogy támogatjuk a Gyálai Holt-Tisza rehabilitációját, kérjük szíves támogatását és segítségét, hogy
• a Gyálai Holt-Tisza szennyezett iszapját ne a lakott területhez ilyen közel található területeken ártalmatlanítsák és helyezzék el véglegesen;
• a kiválasztott eljárások során vegyék figyelembe a jelenleg még nem szennyezett felszín alatti és feletti vizekre gyakorolt esetleges közvetett, vagy közvetlen hatásokat;
• a jelenlegi tervekben szereplő megjelölt területek helyett másik, a lakott területekről lényegesen távolabbra eső területeket jelöljenek ki.

Fentieken kívül szeretnének kérni részletes hatósági tájékoztatást a környezeti hatástanulmány eredményeiről.

Segítségében és támogatásában bízunk, hogy Szeged-Gyálarét egy egészséges környezetben gyarapodó, jó életminőséget biztosító, fejlődő közösség maradhasson a jövőben is.

Szeged-Gyálarét, 2019. június

Tisztelettel:
Gyálaréti lakossági munkacsoport

Miért fontos?

Magyarország egyik legszennyezettebb holtága a Szegedhez tartozó „Gyálai Holt-Tisza”. Jelenlegi állapotát részben, több évtizednyi ipari szennyezés okozta. E miatt, rendkívüli mértékben aggódunk, hogy az onnan kikerülő 160.000 m3 szennyezett iszap Szeged-Gyálarét határában, mintegy 8,5 ha területen kerül ártalmatlanításra és végleges elhelyezésre. Aggódunk, hogy ez káros hatással lehet mind a lakosság egészségére, mind a közvetlen lakókörnyezetre és a kijelölt területet körülvevő természeti környezetre is.
Szeged-Gyálarét

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Frissítések

2019-10-17 14:37:52 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2019-06-19 20:23:58 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2019-06-19 14:32:54 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2019-06-19 12:48:35 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2019-06-19 12:21:43 +0200

10 aláírás gyűlt össze.