Címzett: Magyarország kormánya

Közösen a koronavírus járvány megállításáért!

Most van itt az ideje, hogy a magyar emberek egészségének megóvása érdekében a kormány részleges lakhelyelhagyási korlátozást rendeljen el, garantálja a lakosság alapszintű anyagi biztonságát, a magyar vállalkozások megmentése érdekében pedig további gazdaságvédelmi intézkedéseket hozzon!

Miért fontos?

1. A koronavírusos fertőzöttek folyamatosan emelkedő száma miatt sok európai országhoz hasonlóan Magyarországon is szükséges a részleges lakhelyelhagyási korlátozás bevezetése.

A járvány miatti vészhelyzet nem pár hétre, hanem hónapokra szól, és tartósan velünk lehet. Tudjuk mi történik más országokban és mi sem vagyunk más helyzetben.

A hatékony védekezés egyik legjobb módszere az azonnali, lehető legszélesebb körű, részleges lakhelyelhagyási korlátozás bevezetése!

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a magyarok 77%-a támogatja is ezt, azonban a magyar kormány még nem lépett az ügyben.

A vírus terjedésének megakadályozására ezt a módszert már sok európai ország alkalmazza, többek között az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Görögország, Szlovénia, Belgium, Szerbia, Spanyolország, Csehország, Ausztria.

A részleges lakhelyelhagyási korlátozás nem azt jelenti, hogy nem hagyhatjuk el az otthonunkat. El lehet menni otthonról dolgozni, orvoshoz, gyógyszertárba és élelmiszerboltba, viszont minden más kapcsolatot embertársainkkal kerülni kell.

2. Az állam minden munkavállaló részére garantálja a kieső bérek részben vagy egészben történő megtérítését.

Ez más európai országokban már működik, az életünk fenntartásához feltétlenül szükséges iparágaknak pedig működőképesnek kell maradniuk!

Nem lehet a munkavállalókat, dolgozókat jövedelem nélkül hagyni.
Nem lehet a munkáltatókat magukra hagyni, tönkremenni.

A részleges lakhelyelhagyási korlátozás bevezetése mellett támogatni kell az embereket, a vállalkozásokat. Az adó- és járulékfizetési kedvezmények és könnyítések nem elégségesek akkor, amikor teljes ágazatok maradnak bevétel nélkül!

A bevétel nélkül maradt kis- és középvállalkozások, egyéni vállalkozók számára szükséges egy szerény megélhetést biztosító jövedelem garantálása, ami elemi érdeke a társadalomnak és a gazdaságnak egyaránt!

3. Ezért azt is követeljük, hogy:
A. minden munkanélküli a jelenlegi 3 helyett maximum 9 hónapig kaphasson munkanélküli segélyt
B. az eddig is méltánytalanul alacsony családi pótlékot emeljék duplájára
C. minden magyarországi vállalkozás kapjon állami hitelgaranciát

Ezekkel a gyors és határozott lépésekkel emberéleteket menthetünk meg! Ezekhez a lépésekhez semmilyen különleges jogalkotásra nincs szükség, megfelelő előkészítés után azonnal meg lehet lépni őket.

Ez az iskolák, óvodák bezárásánál és a digitális oktatásra való áttérésnél már sikerült.

Most itt az ideje, hogy a részleges lakhelyelhagyási korlátozás bevezetésével és további sürgős gazdaságvédelmi intézkedésekkel megvédjük az ország lakosságát, családtagjainkat és magunkat a megfertőződéstől és az anyagi ellehetetlenüléstől!

Aláírók:
Kassai Dániel független önkormányzati képviselő
Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, kórházigazgató
Mellár Tamás független országgyűlési képviselő
Péterfy Gergely József Attila-díjas magyar író, forgatókönyvíró, szerkesztő, egyetemi oktató
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő
Szentesi György Civilek a Demokráciáért Egyesület
Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória