Ugrás a fő tartalomra

Címzett: az Index.hu szerkesztősége

Kiállok az index szerkesztősége mellett, támogatom a szerkesztőség függetlenségét!

Veszélyben az Index.hu tartalmi függetlensége, a szerkesztőség érintetlensége - írja a legolvasottabb hazai portál szerkesztősége közleményében.

Az index.hu olvasójaként szolidaritásomról biztosítom a szerkesztőség tagjait. Jelenleg olyan befolyások érik a lapot, amely aláássák az Index eddigi értékeit, a szerkesztőségi elveket. Kinyilvánítom a meglévő szerkesztőségi struktúra és értékek melletti támogatásomat.

Jelen petíció aláírásával az Index szolgálati közleményben megfogalmazott elvekkel egyetértek, kiállok a szerkesztőség tartalmi függetlenségért vívott küzdelmében!

Miért fontos?

Részlet a https://index.hu/szolgalati-kozlemeny/2020/06/21/az_index_szerkesztosege_veszelyben_van/ oldalon közzétett szerkesztőségi szolgálati közleményből:

“...MOST BIZONY AZT ÉREZZÜK: AZ INDEX SZERKESZTŐSÉGE VESZÉLYBEN VAN.
Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet. Aggódunk, hogy egy csapásra, egy szervezeti váltással elvesznek azok az értékek is, amelyek miatt ma az Index az ország legnagyobb és legolvasottabb lapja lett.

-Mi ugyanis olyan lapot szeretünk és szeretnénk, amelynek szerkesztősége továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben dolgozik, és amelynek léte és munkája nem függ semmilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől.

-Olyan lapot, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni.

-Olyan lapot, amelynél a címeket és képeket a szerzők és a szerkesztők határozzák meg.

-Olyan lapot, amely nem fél beszámolni botrányokról, visszaélésekről, és nem ódzkodik leírni politikusok, közszolgák vagy cégek nevét, ha egy nekik kellemetlen sztorit tár fel - és akkor sem ijed meg, ha az érintettek bosszúsak.

-Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség újságírói és szerkesztői együtt gondolkodnak, és együtt döntik el, hogy mit tartanak sztorinak, és hogy a témával milyen mélységben foglalkoznak.

-Olyan lapot, amelynél a szerkesztőség tagjai határozzák meg a címlap tartalmát, és hogy milyen cikkeket, videókat helyeznek el rajta.

-Olyan lapot, amelynél nem a tanácsadóként feltűnő, kétes hírű politikai kavarók határozzák meg, hogy a szerkesztőség hogyan és milyen felállásban dolgozzon.

-Olyan lapot, amelynél nem kívülről döntik el, hogy kikkel dolgozunk és kikkel nem a hírszerkesztőségben.

-Olyan lapot, amelyhez az olvasók bármikor fordulhatnak a történeteikkel, videóikkal, legyen szó bármilyen furcsaságról, visszaélésről, hivatali packázásról, helyi kiskirály basáskodásáról vagy egyszerű tahó parkolásról.

És olyan lapot, ahol a hozzánk ezekkel a történetekkel forduló olvasók nyugodtan bízhatnak abban is, hogy a kilétüket nem felfedve adunk nyilvánosságot ezeknek.

Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell.
A következő napokban eldől az Index sorsa.”

Kategória

Frissítések

2020-06-26 14:31:37 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2020-06-26 07:27:31 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2020-06-25 18:13:31 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-06-25 17:04:33 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-06-25 16:36:49 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-06-25 16:17:45 +0200

10 aláírás gyűlt össze.