Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter

Így szavazok! - Levélszavazás a külföldön élő magyaroknak

Tisztelt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter!

Mi, külföldön élő magyar választópolgárok és az ügyünkkel szimpatizáló támogatóink, az aktuális választási szabályok miatt írunk Önöknek. Véleményünk szerint a választójogi szabályozás szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.
A jelenlegi szabályozás alapján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési választásokon postai úton is leadhatják szavazatukat. Ugyanakkor magyarországi lakhellyel rendelkező társaik csak személyesen, előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a szavazáson.

Véleményünk szerint az a helyes út, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazhassanak levélben, akár rendelkeznek magyarországi lakcímmel, akár nem. Ezért üdvözöljük a határon túli magyarok levélben történő szavazását - és szeretnénk, ha ezzel mi, magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön tartózkodók is élhetnénk.
Jól tudjuk, hogy jelenleg levélben szavazásra csak abban az esetben van lehetőség, ha a választópolgár “leadja” a magyarországi lakcímét, ami által viszont elveszti az egyik szavazatát a kettőből, ez esetben tehát csak listára szavazhat. Véleményünk szerint ez szükségtelenül megkülönbözteti az állampolgárok különböző csoportjait egymástól - kutatásunk alapján az Európai Unióban egyedülálló módon.

A választás napján külföldön tartózkodók nevében határozottan kérjük, hogy tegyék lehetővé a levélben szavazás jogát.
Tehát arra kérjük Önöket, hogy a fenti érvek figyelembevételével nyújtsanak be ezúttal olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a választás napján külföldön tartózkodó és magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok számára is a levélben történő szavazást!
Köszönettel:

A Freie Ungarische Botschaft nevében,
Balogh-Auer Zita
Hertelendy László
Mikus Áron
Pápai Nikoletta
Szrapkó Zsolt
Vojtonovszki Bálint

Miért fontos?

Közösségünk, a Freie Ungarische Botschaft, külföldön élő magyarok pártfüggetlen diaszpóraszervezeteként az “Itt Szavazok” projekten keresztül már a 2018-as országgyűlési és a 2019-es európai parlamenti választások során is információk megosztásával és közösségépítéssel támogatta a külföldön élő magyarok választási részvételének növekedését. Ezen kampányaink során találkoztunk a szavazást nehezítő sokféle körülménnyel.

A nehézségek legnyilvánvalóbb fajtája a személyes szavazás miatt szükséges utazáshoz kapcsolódik. Számos, külföldön élő honfitársunknak ez jelentős problémát jelenthet - gondoljunk csak a magában földrésznyi méretű Ausztráliára vagy Kanadára, ahol a legutóbbi választáson csak 3, illetve 2 helyen volt lehetőség szavazni, így adott esetben akár több ezer kilométert is meg kellett tennie bizonyos választóknak, hogy személyesen szavazhassanak és ezt követően hazatérjenek. Vagy egy közelebbi példa: egyik aktivistánk marokkói kalandja, ahol a közel 700 kilométeres utat két átszállásos 14 órás utazással tudta maga mögött, mindezt azért, hogy szavazhasson. De a hazánkhoz képest kicsinek számító Dániában élő önkéntesünk számára is egész napos program volt eljutni a legközelebbi (és Dániában egyetlen) szavazókörbe, Koppenhágába és aztán hazatérni. Pedig ő Aarhusben, tehát még csak nem is a fővárostól legtávolabbi dán városban lakik!

Vannak azonban profánabb problémák is az utazással - nevezetesen a költségek. Hollandiában például egyik aktivistánknak 23 euróba, azaz kb. 8000 forintjába kerül eljutni Hágába, ahol szavazni tud - ez oda-vissza már egy jelentős összegnek számít még az ottani bérszínvonal mellett is. Pusztán azért, hogy gyakorolhassa demokratikus alapjogát.

Mindezek mellett ott vannak a más országokban élő idősek, akik például nehezen mozognak. Vagy miért kell(ene) több száz kilométert utaznia egy mozgásában korlátozott személynek? Mit csináljon az, aki nagycsaládos? Vagy külföldön egyedül neveli kisgyerekét? Számtalan példát sorolhatnánk még, amik nem megnehezítik, hanem gyakorlatilag ellehetetlenítik a szavazási jog gyakorlását a külföldön élő szavazópolgárok számára. Azonban van egy tényező, amit még meg kell említenünk, hiszen kivétel nélkül mindenkit érint: hogyan fogunk szavazni, ha a maihoz hasonló járvány miatt világszerte lezárások lesznek 2022 áprilisában?

Külföldön élőként csak akkor van lehetőségünk levélben szavazni, ha “leadjuk” a magyarországi lakcímünket - azonban ez sokak számára nehezen vagy egyáltalán nem járható út. A németországi magyarok körében tavaly novemberben végzett felmérésünk eredményei arra mutatnak, hogy sokan nem tévedésből, lustaságból vagy talán honvágyból nem adják fel magyarországi lakcímüket. Saját bevallásuk szerint számosan kétlaki életet élnek - azaz megközelítőleg azonos időt töltenek külföldön, mint hazánkban. Ugyanakkor vannak sokan olyanok is, akik ha szeretnék, se tehetik meg, hogy megválnak magyarországi lakcímüktől - például lakáshitel, vagy egyéb hivatali ügyintézési eljárás miatt. Végtelenül igazságtalannak tartjuk, hogy a hazai nehézségeikre megoldásként külföldön szerencsét próbáló munkavállalók a hazai foglalkoztatotti statisztikát erősítik, a hazautalásaik segítik a magyar gazdaság fejlődését, ugyanakkor még levélszavazásra sincs lehetőségük!

A demokratikus jogállamért küzdünk, melynek alapja a legalapvetőbb demokratikus jog: a szavazati jog. Hisszük, hogy pártszimpátiától függetlenül egyetérthetünk: nem szabad, hogy a demokratikus jogokat földrajzi, időbeli vagy anyagi korlátok akadályozzák, mert ettől a demokrácia minősége is romlik.

Kategória

Frissítések

2021-04-24 07:55:48 +0200

10,000 aláírás gyűlt össze.

2021-03-16 12:46:35 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2021-03-10 13:04:30 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-03-10 12:24:39 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-03-08 22:24:20 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-03-08 18:18:45 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-03-08 17:01:46 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-03-08 16:43:09 +0100

10 aláírás gyűlt össze.