Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Nemény András Polgármester Úr és Hende Csaba Képviselő Úr

Építsük okosan Szombathelyt! - élhető várost látványberuházások helyett

3 milliárdból építene Szombathely az Emlékmű mellé kilátót, a turisztikai jelentőség fokozása miatt.

Miért akarunk nulláról egy kilátót felépíteni a város szélén, mikor Szombathelynek van egy eredetileg gyönyörű, óriási történelmi hagyatékkal rendelkező belvárosa? Miért nem ebbe fektet a város? A belvárosban szebbnél szebb szecessziós, klasszicista és barokk épületek ma omladoznak, az előttük lévő út is rémes állapotban van. Ha turisztikai vonzerőt szeretne a város, akkor miért nem ezekre költ?

Többektől is lehet hallani Szombathelyen, hogy aggasztja őket az a tendencia, amelyet a városban történő beruházásokkal kapcsolatban tapasztalnak: milliárdok mennek el teljesen új épületek építésére, miközben a Széll Kálmán utcai palotasor, a Gothard-kastély és az Órásház omladozik, a Kiskar és a Kossuth utca sarkán lévő telken erdő nőtt a gazból, a Domusban vásárolni egy szocialista időutazás, az Ady tér és az Éhen Gyula tér felújítása évtizedek óta várat magára.

Ez nem politikai kérdés, városvezetéseken átívelő probléma. Beszélhetünk akár a 15 milliárból megépült, feleslegesen drága és óriási Haladás Sportkomplexumról, a Hende Csaba által lobbizott forrásra, amelyből az omladozó Szent István-király utcai híd egy fillért sem fog látni, vagy a 3 milliárdért tervezett Emlékmű melletti kilátóról, a lényeg ugyanaz: Szombathely nem erre szeretne költeni.

Az Okos Savaria egy olyan kezdeményezés, amely szeretné megállítani ezt a tendenciát és látványberuházások helyett a meglévő szombathelyi épületekre és problémákra felhívni a figyelmet. Újítsunk fel, ahelyett, hogy még több épületet építünk, amit aztán nem használ majd ugyanúgy senki!

Az Okos Savaria petíciót indít ezen értékek mellett, illetve a következő konkrét szombathelyi fejlesztések kapcsán. Ennek a listának azért látjuk szükségét, mert a támogatások és fejlesztési forrásokat sosem sikerül a lakosság igényeihez igazítani - nem kell sportkomplexum, Szombathely-Kőszeg vonalon vasútfelújítás, kilátótorony az Emlékmű mellett, szökőkút az Ezredévi parkban. Fontos, hogy a lakosság véleményére apelláljunk, jelenleg is folyamatban van egy demokratikus városfejlesztés érdekében készült kérdőíves kampányunk, amelyben a szombathelyi lakosok elmondhatják véleményüket az eddigi fejlesztésekről, az Okos Savaria alábbi javaslatairól és a saját ötleteikről.

- könyvszekrények köztereken, utcákon
- mobiltöltő-állomások kihelyezése városszerte
- ivókutak létesítése városszerte
- tiszta közvécék létesítése és fenntartása városszerte
- buszjegy-automaták kihelyezése buszmegállókba városszerte
- a Paragvári utca burkolatának felújítása
- a Szentistván-király utcai híd felújítása, mert lassan használhatatlanná válik
- a zanati Eper, Fenyő, Áfonya és Korpás utcák átvétele az önkormányzathoz, hogy ne a lakosok kátyúzzák a házuk előtt lévő utakat
- a szombathelyi zsinagóga kivilágítása, hogy Szombathely egyik legszebb nevezetessége megkapja a neki járó figyelmet éjszaka is
- az oladi kilátó felújítása, mert jelenleg annyira balesetveszélyes, hogy nem lehet felmenni sem az épületbe
- az Órásház felújítása
- a Kiskar és Kossuth utcák sarkán lévő telek hasznosítása - parkolóház vagy rendezett köztér kialakítása, hogy Szombathelyen ne nőjön a város közepén erdő a gazból
- a Városháza homlokzatának felújítása, hogy ne egy szocialista időket idéző építmény legyen a város háza
- a Gothard-kastély felújítása és egy olyan rendezvényközpont létrehozása, ahol a szombathelyiek gyakran és szívesen vesznek részt kulturális rendezvényeken, kertmozikon és bálokon
- a Széll Kálmán utcai palotasor és az út felújítása, hiszen ha lehet turisztikai érték Szombathelyen, akkor az itt van - hogy újra megérje itt kávézót üzemeltetni és a szombathelyiek számára ne csak a Fő tér jelentse a belvárost
- a Domus-üzletház lebontása / felújítása és a helyén egy élhető, szép, zöld bevásárló- és városközpont kialakítása
- az autóbusz-állomás átköltöztetése az Ady Endre térről az Éhen Gyula tér északi részébe, az Éhen Gyula tér és az Ady Endre tér felújítása - az Ady tér legyen olyan zöld és élhető hely, ahova szívesen mennek a szombathelyiek munka után, az Éhen Gyula tér pedig egy rendezett köztér, ahonnan bárhova el tud jutni a vasútról megérkező látogató

A fenti projektek mellett azt szeretnénk, ha kezdeményezésünk segítene akár Polgármester Úrnak, akár Képviselő Úrnak, amikor a város fejlesztésére szánt támogatások, források sorsáról döntenek. Konzultálunk a helyiekkel, így jól tudunk segíteni abban, hogy demokratikus módon, a lakosság igényeire szabva épüljön Szombathely. Számítunk az Önök támogatására önkormányzati és országgyűlési munkájukkal.

Miért fontos?

Az Okos Savaria azt szeretné, hogy Szombathely országgyűlési képviselőjéhez és városvezetéséhez is eljusson az üzenet, hogy a város mire szeretne valójában költeni.

Sokan úgy érezzük, hogy a városunkba érkező források nem a megfelelő helyre kerülnek és nem azt a célt szolgálják, hogy egy élhetőbb és szebb városban éljünk.

3 milliárdból építene Szombathely az Emlékmű mellé kilátót, a turisztikai jelentőség fokozása miatt.

Miért akarunk nulláról egy kilátót felépíteni a város szélén, ha egyszer senkinek sem hiányzik? Szombathelynek van egy eredetileg gyönyörű, óriási történelmi hagyatékkal rendelkező belvárosa, amiben a szebbnél szebb szecessziós, klasszicista és barokk épületek ma omladoznak, az előttük lévő út is rémes állapotban van. Ha turisztikai vonzerőt szeretne a város, akkor miért nem ezekre költ?

Arra, hogy szép legyen a belváros, a Széll Kálmán utcán megérje újra kávézót üzemeltetni, a helyiek számára is vonzó legyen a város és ne csak a Fő téren legyen pár üzlet. Nemrég készült el a Víztorny, aminek kb. ugyanaz a rendeltetése, mint ennek a kilátónak lenne, nem is beszélve arról, hogy a paneles lakótelepre meg a Csótóra való kilátáshoz elég felmászni a Derkovicson akármelyik panel tetejére.

Közben a Széll Kálmán utcai palotasor, a Gothard-kastély és az Órásház ránk rohad, a Kiskar és a Kossuth utca sarkán lévő telken erdő nőtt a gazból, a Domusban vásárolni egy szocialista időutazás, az Ady tér és az Éhen Gyula tér felújítása évtizedek óta várat magára.

Az Okos Savaria szeretné arra irányítani a vezetők figyelmét, hogy mi, szombathelyiek mit tartunk fontosnak. Új látványberuházások helyett élhető Szombathelyt, a meglévő értékeink és épületeink felújítását és szebbé tételét.
Szombathely, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2021-09-11 15:48:25 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-09-09 11:28:00 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-09-09 09:21:07 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-08-31 21:22:23 +0200

10 aláírás gyűlt össze.