Ugrás a fő tartalomra

Címzett: magyar választópolgárok, civil szervezetek és pártok

Dobogóra - Reform a hatékony előválasztásért

Kedves honfitársaim, egy pillanatra játszunk el a gondolattal: mi lenne, ha az előválasztáson nem csupán egy jelöltre adhatnánk le szavazatunkat, hanem sorrendet állíthatnánk fel a jelöltek között?

Ez a módszer, a preferencia alapú választási rendszer, már több országban valósággá vált. Például: Szlovéniában, az Egyesült Királyságban, Észtországban, Kanadában és Ausztráliában. Csak rajtunk múlik, hogy hazánkban megvalósul-e. De mit is jelent a sorrendbe rendezés a gyakorlatban?

Nézzünk egy példát: 5 versenytárs indul a választáson, az indulók nevei egymás alatt fel vannak sorolva a szavazólapon. A választópolgárnak nincs más dolga, mint kiválasztani a három leginkább kedvelt jelöltet és sorba rendezni őket. Az első helyezett neve mellé beírni, hogy “1”, a második mellé, hogy “2” és a harmadik mellé, hogy “3”. Gyakorlatilag kiosztani egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet közöttük. Miután mindenki leadta a szavazati sorrendjét, a helyezéseket összesítik, pontokra váltják és aki a legtöbb pontot kapja, megnyeri a választást.

A győztes elbírálásakor a helyezések pontszámmá változnak. Az első helyezett kap 3 pontot, a második kettőt és a harmadik egyet. A versenyt a legtöbb pontot megszerző jelölt nyeri. Az a szavazat, amelyen nem szerepel három jelölt, érvénytelen.

Miért fontos?

Egyrészt, a sorba rendezés pontosabban méri a választói akaratot, mint a hagyományos módszer, hiszen képes figyelembe venni a választó második és harmadik kívánságát is. Ez roppant fontos, ugyanis ezáltal a verseny kimenetele jobban tükrözi majd a választói akaratot és könnyebben megtalálható a választók között a közös nevező.

Másrészt, a sorba rendezés elősegíti a konszenzus keresést, a demokratikus kultúra meghonosítását és gyakorlását. A pártoknak már nem csak arra kell rávenniük saját táborukat, hogy az adott pártot támogassák, hanem azt is kommunikálniuk kell, melyik az a jelölt, vagy párt amelyik méltó lehet második és harmadik befutónak. Így aztán több kapcsolat alakulhat ki a versengő pártok között és az egymással való kommunikáció hangneme is barátságosabbra fordulhat.

Harmadrészt, mivel nem csak egy jelölt vagy párt kap voksot, a preferencia alapú választás révén, a versenytársak érdekeltté válnak saját arculatuk megőrzésében, önálló alternatíva felkínálásában. Így, a politikai diskurzusban nagyobb teret kaphat a versenytársak értékrendje, jövőképe és programja.

A politikában reformokra van szükség. Az előválasztás egy kockázatos, de megvalósítható újításnak bizonyult tavaly. Úgy véljük, újabb reform szükséges ahhoz, hogy a politikai verseny minősége tovább javuljon. A szoros politikai verseny a mindenkori kormány és annak ellenzéke között az ország egészének érdeke, ugyanis a valódi verseny jobb és jobb megoldások keresésére motiválja a versenytársakat.

Csatlakozz és követeljük együtt a preferencia alapú szavazást az előválasztáson! Győzzön a választópolgárok számára leginkább elfogadható opció!

Tabumentes Országmentés Egyesület

Kategória

Frissítések

2020-09-18 17:20:53 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-09-17 09:59:14 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-09-08 11:37:07 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-09-07 12:15:01 +0200

10 aláírás gyűlt össze.