Címzett: A miniszterelnököt, a minisztereket, a parlamenti képviselőket, munkaügyi jogszabály-előkészítéssel foglalkozókat

Biztonságos munkakörnyezetet mindenkinek!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kérjük, hogy a Kormány kezdeményezze a Munka Törvénykönyve módosítását, hogy az egyenlő elbánáshoz való jog megfelelően érvényesüljön, hogy a munkahelyi hatalmi visszaélésekkel szemben a munkavállalók hatékony védelmet kapjanak.

Miért fontos?

A hatályos foglalkoztatási szabályok nem védik a munkavállalókat, az atipikus jogviszonyban foglalkoztatottakat, akik kiszolgáltatottak a hatalmi helyzetben lévőkkel szemben.
A jelenlegi jogszabályi keretek között az alárendelt pozícióban állók védtelenek a munkahelyi zaklatással, szexuális zaklatással és egyéb visszaélésekkel szemben, különösen, ha a visszaélést vezető vagy a vezetővel jó kapcsolatban álló személy követi el.
Ha a főnök sorra elutasítja a szabadságigényünket, ha a túlóra elrendelésekor nem veszi figyelembe, hogy oda kell érnünk a gyerekért az oviba, ha a távozó kolléga teljes munkakörét megkapjuk, felkészülési idő és fizetésemelés nélkül, mit tehetünk?
Ha a felettesünk kéretlenül küld szexuális tartalmú üzeneteket, és a céges bulin részegen fogdos, kinek szólhatunk?
Ahogyan a munkáltató felelős azért, hogy az elektromos berendezések biztonságosak legyenek, éppúgy felelős azért is, hogy a munkavállalóit ne érje testi-lelki bántalmazás. És mi az, amit megtehet? Biztonságos, bizalmi környezetet alakít ki, tisztességes, elfogulatlan eljárást biztosít mindenki számára. Kinyilvánítja, hogy egymás tiszteletben tartása iránt elkötelezett, és vállalja, hogy segítséget nyújt azoknak, akiket sérelem ért.

Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória