Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Orbán Viktor miniszterelnök

Csökkentsék a munkabérekre megállapított végrehajtási letiltás mértékét!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
A magyar társadalom jelentős részét érinti a végrehajtói munkabér levonás. Sajnálatos, hogy a legszegényebbeket különösen sújtja ez a retorzió, aminek a mértéke aránytalanul nagy a fizetések nagyságához képest. A legtöbb ember nettó 150-400 ezer forint fizetést keres hivatalos munkahelyén, amit 33% erejéig lehet terhelni végrehajtói levonással, több egyidejű végrehajtás esetén akár 50% mértékig levonható a munkavállaló keresetéből ez a tartozás. Ennek következtében nagyon sok ember a hivatalos munkaerőpiacon nem helyezkedik el főállásban, csak részmunkaidőben, vagy a fekete gazdaságban dolgozik. Ez az ország helyzetét is rontja, a munkavállalók jogait pedig korlátozza. Tapasztalható főleg a legszegényebbeknél a kényszermunkavállalás és a hivatalos munkahelyek feladása is.
Sokszor ezek az adósságok kisebb pénzügyi hitelekből és részletre történő vásárlásokból keletkeznek, valamint nagyon sok a svájci frankos adósság, ami egy életre tönkre teheti a részben önhibáján kívül csapda helyzetbe került embereket.
Nem azt mondom, hogy a felvett hiteleket nem kell visszafizetni az annak előnyeit élvező adósoknak, de végrehajtásának mértékét törvényileg csökkenteni kell, ha a legelesettebbeket a hivatalos munkaerőpiacon szeretnénk megtartani. Ezért kezdeményezem a munkabérek végrehajtási mértékének csökkentését a munkavállalóknál maximum 20%-os mértékre, egyidejűleg több végrehajtás estén pedig maximum 30%-os mértékre. Egy ilyen változás gazdaságossá tenné a munkavállalók számára a hivatalos munkahelyeken történő elhelyezkedést és a megélhetésüket is biztosabb alapra helyezné.

Miért fontos?

Magyarországon egyre több ember él a létminimum környékén, de a középréteg sem keres kiemelkedően. Ezeket az embereket súlytja legnagyobb mértékben a végrehajtási eljárás, mert sokan kerülnek adósságcsapdába, sokszor önhibáján kívül és pár százezer forintos hitelek miatt. Nagyon sokan ezért a munkaerőpiacnak a szürke és fekete gazdaságában keresnek megélhetést, de a bérből és fizetésből élőknek is nagy problémát jelent a fizetések jelenlegi mértékű levonása, akár 50%-ig is levonhatják a bérüket. Ez egy 250.000 Ft netto bérből élőnél azt jelenti, hogy 125.000Ft havi összegből kell megélnie, ami képtelenség a mai Magyarországon. Ezért fontos a munkabérek levonásának mértékét végrehajtások esetén csökkenteni.

Frissítések

2023-06-25 13:44:49 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-06-15 08:53:52 +0200

10 aláírás gyűlt össze.