Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Tankerületi Központok

A tankerületek ne fenyegessék kirúgással a tiltakozó pedagógusokat!

Továbbra sem hajlandó meghallgatni a kormány a pedagógusok követeléseit és ahelyett, hogy érdemben leülnének a döntéshozók az oktatás szereplőivel, különböző, cinikus válaszokkal hárítják át a felelősséget másra. Több oktatási intézmény pedagógusai is polgári engedetlenségbe kezdtek, hogy felhívják a figyelmet az oktatási rendszer tarthatatlan helyzetére.

Erre válaszul a tankerületi központok névre szólóan, személyesen kézbesítve küldött levelet a polgári engedetlenséggel élő pedagógusoknak, amelyben azzal fenyegették meg őket, hogy ha a munkafelvételt ismételten megtagadják, akkor az alapot adhat arra, hogy kirúgják őket.

Az oktatás már így is rettenetes állapotban van, ami azonnali megoldásokat követel. A pedagógus szakszervezetek sztrájk-követelései, és a polgári engedetlenségi mozgalom jogos és szükségszerű, hogy felhívják az oktatás irányítóinak figyelmét arra, hogy nem lehet halogatni tovább a reformokat.

A tankerületek pedig ne kirúgással fenyegessék a pedagógusokat, hanem álljanak az oktatás megreformálása mellé és törekedjenek arra, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki. Ugyanis, ha ezen pedagógusokat kirúgják, akkor végleg összeomlik a rendszer.

Miért fontos?

Ezek a kirúgással való fenyegetések csupán olaj a tűzre. Ha kirúgják a tiltakozó pedagógusokat, akkor már senki nem marad, aki tanítson. Az oktatási rendszer az összeomlás szélén táncol – ha még nem omlott össze – a tankerületek feladata az lenne, hogy segítsék a pedagógusokat, nem pedig az, hogy fenyegessék.

Az idei tanév kezdetekor 4800 pedagógus hiányzott a rendszerből, ami már így önmagában is óriási probléma. Ezt pedig csak tovább rontaná, ha pedagógusokat most azért rúgnának ki, mert az oktatás helyzetének javításáért szólalnak fel.

Ha pedig ez nem elég, Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár levélben jelezte a pedagógus-szakszervezeteknek, hogy a polgári engedetlenséget erkölcsileg aggályosnak tartja, és a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak. Az államtitkárnak inkább érdemben kellene egyeztetnie a szervezetekkel, nem pedig politikai okok mentén megbélyegezni őket.

Fontos információk az polgári engedetlenségben résztvevőknek: https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/posts/pfbid02jm4ewhfJb7mgLY3wQgU5z1bFdDgXV2FL1HgL4F5cTQp3YJytyuVHjH4QBKfzzSf7l

Frissítések

2022-09-12 21:26:47 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2022-09-12 16:33:59 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2022-09-12 13:00:55 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2022-09-12 11:50:04 +0200

10 aláírás gyűlt össze.