Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Európai Bizottság

A demokrácia alapja az önkormányzatiság

Tisztelt Testület!
Az Európai Parlament legutóbbi ülésén kezdeményezte a jogállamisági mechanizmus alkalmazását már 2021 január 1-től. Ez arra kötelezheti az EB-t, hogy azonnal kezdeményezzen vizsgálatot a magyar kormány jogi-gazdasági centralizációja ellen, amely egyértelműen az ellenzéki vezetésű települési önkormányzatok, így a helyi közösségek autonómiájának megfojtására irányul. Az adott évre megállapított kifizetéseket közvetlenül a Szabad Önkormányzatoknak folyósítsák.

Miért fontos?

A települési önkormányzatok 1990-ben történt alapításával a rendszerváltás egyik legfontosabb intézményrendszere jött létre, ami a jogi kereteket teremtette meg a szubszidiaritás érvényesüléséhez.Az elvi lehetőség az első 20 év során sem teljesült mindig mindenütt, hiszen a hatalommal visszaélés mély hagyományokkal rendelkezik Magyarországon. Az Orbán kormány elmúlt tíz éves gyakorlata a magyar történelem legrosszabb hagyományait éleszti fel: a totális centralizáció és az állampolgári részvétel elfojtása megsemmisíti mindazt a vívmányt, amivel az 1989-es fordulat az országot Európa részévé tehette volna.
2019-ben az önkormányzati választások számos (nagy)városban az ellenzék győzelmét hozták, ami azzal szembesítette a kormánypártot (FIDESZ) és legfőképpen annak autokrata vezetőjét, hogy hatalmát korlátozhatják vagy esetleg a jövőben azt el is veszítheti.Ettől kezdve minden lehetőséget megragad, hogy forrásoktól és jogi eszközöktől fossza meg a helyhatóságokat. Ennek utolsó mozzanata (a helyi iparűzési adó felének megvonása) világossá tette, hogy bosszúhadjáratról van szó, amelynek célja az autonómiák, a demokrácia utolsó láncszemének felszámolása, a saját választási győzelmének előkészítése.

Kategória


Aláírás okai

  • A rendszerváltás nagy vívmánya a tanácsrendszer lebontása volt, amikoris a tanácselnököknek a pártközpontba kellett szaladgálniuk mindenért, mert a településeknek nem voltak saját bevételeik, nem voltak valódi döntési helyzetekben. Bezzeg most ...

Frissítések

2021-01-03 10:19:26 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-12-25 20:27:49 +0100

10 aláírás gyűlt össze.