Számítunk rád! #freeSZFE

"Azt hittük, énekelni fognak" - ezzel búcsúzott múlt szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól, a látszategyeztetés után.

Úgyhogy énekelni fogunk, méghozzá hangosan: megmozdulást szervezünk a Kossuth Lajos térre.

Most rajtunk van a sor, de ki lesz a következő, akit ellehetetlenítenek?

Ha hiszel a szabadságban és a szolidaritás erejében,
Ha elutasítod a hazugságot,
Ha vettek már el tőled valamit erőszakkal,
Gyere és énekelj, vagy csak legyél velünk!

Pénteken szavaz az Országgyűlés az SZFE modellváltását célzó törvényről - a hallgatók feltételei a tervezetbe nem kerültek bele, így az továbbra sem biztosítja az Egyetem autonómiáját.

Reggel 10.00 órakor gyülekezünk a Parlament épülete előtt, hogy rögtönzött kórusként énekeljünk a képviselőknek.

Hallatsszon be a te hangod is az ülésterembe!
Kattints a Megyek gombra, pénteken találkozunk!
___

A Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának garanciája

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége arra kéri a Kormányt, hogy vonja vissza az Egyetem modellváltásáról rendelkező törvénytervezetet.

A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

1. Rektor

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad.

A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.

2. Alapítói jogok

Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”.

Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapító okiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.

3. Szenátus

A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.

4. Alapítványi kuratórium

Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.

5. Finanszírozás

Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák.

Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja.

A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

___

A járványra való tekintettel a szájmaszk viselete engedélyezett, de nem kötelező az eseményen!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/363694381270268/

399
Résztvevők
Picture
Szervezi
Szfe Hök
Indul:
2020 július 3, péntek, Itt 10:00 CEST
Végződik
2020 július 3, péntek, Itt 12:00 CEST
Országház
1-3 Kossuth Lajos tér
Budapest, 1055
Magyarország
Irányok lekérdezése
Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 Magyarország