Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Karácsony Gergely Főpolgármester Úr

Petíció a (Hajógyári) Óbudai-sziget északi részének megmentéséért

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Az elkészült Radó Dezső terv részletei komoly aggodalmat keltettek az azt megismerőkben.
A válaszokból egyértelmű a hozzászólók kérése: a sziget északi részét hagyják meg jelenlegi formájában.

Meglátásunk szerint a kérdőív a megfogalmazása alapján nem képes tükrözni a válaszadók valódi véleményét, továbbá a válaszadók elenyésző száma miatt sem alkalmas a arra, hogy bármilyen terv alapjául szolgáljon. Mi, akiknek az életünk része a sziget, úgy látjuk, hogy a felmérés eredményei nem tükrözik hűen a felhasználók valódi igényeit.

Az Óbudai-sziget egy olyan egyedülálló értéke a Fővárosnak, amely jelenlegi formájában is sokak számára, számos tevékenységhez (mint például pihenés, sport, családi program, csoportos események, nagyobb rendezvények, sportesemények és kutyasétáltatás) biztosít teret.

A szigetre járók többsége tagja egy önszabályozó közösségnek, amely nagyban hozzájárul a terület állagmegóvásához, a rendezvények zavartalan lebonyolításához, a közbiztonsághoz, a tisztasághoz, a békés együttéléshez, illetve a sziget infrastruktúrájának felügyeletéhez. A közösségnek kifejezetten jó kapcsolata van az érintett hatóságokkal, közöttük Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelettel.

Az Óbudai-sziget nem kizárólag a jelenlegi természetes hangulata és nyugalma miatt egyedülálló, hanem azért is, mert Magyarországon ez az egyetlen olyan jelentős méretű terület, ahol a kutyák legálisan szabadon, póráz nélkül szaladgálhatnak (a pórázmentes használat a jogszabály által erre felhatalmazott, mindenkori Óbudai polgármester engedélyén alapul immár több, mint 3 éve), játszhatnak, szocializálódhatnak, egészen egyedi körülmények között: a sziget K-hídtól északra eső, több mint 50 hektáros területe egyedülállóan biztonságos közeget jelent a kutyások számára, mert a területet természetes határként védi a Duna és nincs számottevő gépjárműforgalom sem.

Természetes, hogy ezek miatt a különleges adottságok miatt ezt a területet több évtizede zömében kutyások látogatják, nem zavarva ezzel a játszótéren tartózkodókat, futókat, sétálókat, valamint folyamatos egyeztetéssel, figyelemfelhívással együttműködnek más használókkal is. A tágas terek, az árnyas ligetek, valamint az északi szigetcsúcson a kutyafürdetési lehetőség olyan egyedülálló, semmi mással nem helyettesíthető értéket jelentenek a magyarországi kutyás társadalom számára, amelynek csökkentése, korlátozása tragikus veszteséget jelentene számukra.

A szigetre látogatók az egész fővárosból, az agglomerációból, de akár 30-80 kilométeres távolságból is érkeznek. Közel 100.000 kutya és a hozzájuk tartozó családok látogatják rendszeresen a szigetet, vagyis egy jelentős létszámú, sok mindenért megküzdött, összetartó közösség szempontjairól van szó. Az északon lévő területek tervezett funkcióbővítése, ennek következtében a kutyák számára póráz nélkül élvezhető területek bármilyen mértékű redukálása az egyetlen ilyen teret venné el a kutyás társadalomtól. Most minden optimális: van két sportpálya, körben futó út, hatalmas játszótér. A nem kutyával érkező látogatók számára is számtalan kikapcsolódási lehetőség adott, a szigeten harmónia és béke van.

A tervben szereplő funkcióbővítés a szigetre érkezők számának jelentős növekedése jelentené, ugyanakkor a megnövekedő látogatószám veszélyeztetné a sziget természetes jellegét, ami ellentmond a terv által hangoztatott alapelveknek.

Meggyőződésünk, hogy a sziget északi része a jelenlegi formájában minden tekintetben teljes mértékben megfelel a fejlesztési koncepcióban megfogalmazott összes követelménynek, elvárásnak.
A nemrégiben elfogadott új Állatvédelmi törvény szellemiségét, céljai gyakorlati megvalósíthatóságát semmi nem demonstrálja jobban, mint a sziget kutyás és nem kutyás közösségének példás együttélése. Ennek legkisebb mértékű korlátozása is a törvény szellemiségének kicsúfolása lenne.

A méhlegelő sok bosszúságot, fájdalmat és állatorvosi költséget jelentettek az idejárók számára. Ez a tapasztalat tovább növeli az aggodalmat a Radó Dezső terv miatt. Minden, a tervben megfogalmazott egyéb funkció a főváros más területein megtalálható, míg a kutyások és nem kutyások számára a sziget északi oldala jelenti az ország egyetlen békés, szabad, biztonságos területét, amelynek elvesztését nem pótolja pár, apró, közpark jellegű terület kutyák számára póráz nélkül használhatóvá tétele.

A Hajógyári-szigetre járók nem szeretnének egy újabb Margit-sziget vagy Városliget jellegű parkot. Kifejezetten a sziget természetes jellege, jelenlegi formája az, ami a legvonzóbb és ehhez ragaszkodunk.

Azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy a Radó Dezső tervet a fenti szempontok figyelembevételével és az érintett csoportok (így többek között a Hajógyári kutyások képviseletének) intenzív, valódi partnerként történő bevonásával vizsgálják felül és az északi területet hagyják meg változatlanul jelenlegi formájában!
Köszönjük.

Miért fontos?

Sajnos már kezdjük megszokni, hogy időnként amikor beépítéssel, radikális változtatásokkal fenyegetik a szigetet, fel kell állnunk és meg kell akadályoznunk azt. Ezt szeretnénk most is.

Amikor egy tervben alulhasznosított területekről beszélnek olyan terület kapcsán, ahova a város zajától elmenekülhetsz egy kicsit a csendbe, ahol békesség és harmonia uralkodik, akkor ott baj van. Ez az első jele annak, hogy ott valami lesz.

Az, hogy valójában mi, egyelőre egy 200 oldalas homály fedi. Hogy ne érjen meglepetés és biztosan megmaradjon a sziget olyannak, amilyen most, amilyennek szeretjük, írd alá ezt a petíciót.
Budapest, Óbudai-sziget, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-12-05 22:08:17 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 13:50:51 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 11:32:29 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 10:08:22 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 10:01:20 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 09:55:40 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-12-03 09:52:55 +0100

10 aláírás gyűlt össze.