Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Németh Kornélné polgármester, Balatonszemes Önkormányzata

Összefogás Balatonszemes „volt Orosz tábor” nevű területe megtartásáért!

Tisztelt Balatonszemesi Önkormányzat!
Tisztelt Németh Kornélné polgármester asszony és Képviselő testület!
Kérjük a volt „Orosz tábor” területének ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONBAN TARTÁSÁT közparkként, vagy a tulajdonjog megtartásával hasznosítsák a falu javára!
TILTAKOZUNK AZ INGATLAN ELADÁSA ELLEN!

Miért fontos?

A Képviselő Testület értékesíteni kívánja befektetők részére a falu közvagyonát képező volt „Orosz tábor” (hrsz:295+465) néven említett ingatlan 295-ös hrsz-ú,7908 nm-es részét.

Sajnos a 2021. október 27-én megtartott nyilvános ülésen a döntéshozók által említett ígéreket, érvek, szóbeli szándéknyilatkozatok nem garantálják azt, hogy - a lakosság jogos félelme alapján - az eladni kívánt ingatlanon ne egy újabb giga beruházás vagy lakópark negyed jöjjön létre.
Az értékes ingatlant minimum eladási ár meghatározása nélkül kívánják meghirdetni, ami arra a félelemre ad okot, hogy jóval áron alul is megszerezheti egy ingatlan befektető.
Nem vállalnak semmilyen garanciát, hogy a 295-ös hrsz. eladását a későbbiekben nem fogja követni a maradék terület eladása.

Jelenleg erre a területre a 10 méteres építmény magasság vonatkozik, az önkormányzat ezt nem kívánja megváltoztatni, teret adva a monstrumépítéshez.
KÖVETELJÜK, HOGY A MINDENKORI ÖNKORMÁNYZAT EZEN ÉRTÉKES VAGYONELEMET TARTSA MEG A FALU TULAJDONÁBAN!
KÖVETELJÜK A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSÁT oly módon, hogy az egész tábor területén az építhető ingatlanok maximális magassága 4,5 méter legyen, a KI-1 besorolásból tegyék át Üh-1 övezetbe!

Az önkormányzat elzárkózik a terület tulajdonjogának megtartása melletti ésszerű hasznosítástól. Lesöpörte az összes – akár helyi vagy akár nyaraló tulajdonos általi – javaslatot, amit a terület hasznosítására tettek (pl kemping, kalandpark, stb).

A vagyon gondos működtetése, a falu jövőbeli bevételeinek növelése, hosszú távú pénzügyi terv helyett az egyszeri elkótyavetyélés a cél?

Látjuk, hogy az ilyen jellegű beruházások káros hatással vannak a környezetükre:
-természet rombolás, zöldterület csökkenése
-családi házas részhez nem illeszkedő épületek
-adóbevétel kiesés (az állandó lakcímre bejelentett tulajdonosok nem fognak ifát, nyaraló ingatlan adót fizetni)
-jelentős munkahely sem teremtődik az itt élők számára (máshonnan hoznak képzettebb munkaerőt)
-az új ingatlan tulajdonosok szavazati joguk alapján -Szemest nem ismerve- beleszólhatnak a falu életébe
-Szemes családias jellegétől teljesen idegen szemléletű lakosokat fog idevonzani
-az infrastruktúra nem fogja bírni a megnövekedett tömeg miatti többlet igénybevételt. A fellépő közmű hibák javítása, kényszerű felújítások a falu pénzügyi terhelését fogják növelni. A megnövekedett hulladék termelés újabb problémákat okoz
-jelentősen megnő a gépjármű forgalom (az utak hamarabb tönkremennek, a balesetveszély, zaj, por, környezeti terhelés megnő, parkolási problémák)
-a közbiztonság romlását vonja maga után

Az önkormányzat olyan beruházásokba kívánja befektetni az eladásért kapott pénzt, amely beruházások pályázatokból is finanszírozhatók lennének (közkonyha), illetve olyan értéktelenebb ingatlanbefektetéseket tervez, amelyek meg sem közelítik a jelenlegi terület értékességét (nadrágszíjtelkek).
A hasznosítható, ezáltal a falu számára hasznot termelő ingatlant sajnos hasznot nem termelő, holt vagyonba fektetnék.
Követeljük, hogy ezen közvagyonnak számító ingatlan maradjon továbbra is a falu tulajdonában akár közparkként, vagy a tulajdonjog megtartása mellett ésszerűen hasznosítva azt!

Elegünk van a Balaton-part beépítéséből, a kizárólag befektetői érdekeket szolgáló, káros beruházások megakadályozásáért indítjuk ezt a petíciót is!
Elegünk van abból, hogy otthonunk, Balatonszemes elveszti a jelenlegi nyugodt, családi hangulatát az ideépülő monstrumok, ízléstelen, tájba nem illeszkedő épületek miatt!
Megakadályozzuk, hogy a Titanic, a Lidó, a Lampart üdülő lakóparkká alakítása, a Vadvirág és Hattyú kemping felszámolása után ezt a szép Balaton-parti területet is beépítsék!
Elegünk van abból, hogy az itt élő emberek, a Balatonszemesen ingatlantulajdonnal (lakó vagy nyaraló ingatlan) rendelkező adófizetők, az itt nyaralók érdekeit, igényeit, véleményét semmibe veszik!
Követeljük, hogy az önkormányzat a választóit kezelje partnerként, képviselje a közösség érdekeit, védje meg a falu értékeit, tartalékát, közösségünk vagyonát a mohó befektetőkkel szemben!

Kérjük, aláírásával segítsen megakadályozni a közösségi vagyon elherdálását, megőrízni Balatonszemes értékeit! Köszönjük támogatását.

Hogyan lesz kézbesítve

Online és papír alapon Balatonszemes Önkormányzatának.

Balatonszemes, 8636 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2022-01-17 22:56:16 +0100

Kedves Barátok!
A "volt Orosz tábor" megtartásáért indult petíciónk nagyon sok önzetlen embert megérintett.
Ilyen ember Dr. Zlinszky András elismert természetvédelmi biológus, limnológus szakember, aki idejét, munkáját nem sajnálva, felmérte a területet, és szakvélemény készített a tábor természeti értékeiről.
Nem is gondolnánk, mennyire fontos ez a ligetes, érintetlen parti nádas-ősfás terület a Balaton, valamint Szemes élővilága szempontjából. Ez a nádas biztosítja a Balaton, többek között a Berzsenyi stand jó vízminőségét, öntisztulását is!
A Balatonnak nagy szüksége van most a védelemre! A Balaton szerves része Balatonszemes zöldterülete, úgy, mint a nagy képkirakóban egy fontos puzzle darab!
A tanulmány be lett adva Balatonszemes Önkormányzatnak, javasolva a terület helyi természetvédelmi területté nyilvánítását.

Reméljük, az Önkormányzat is felismeri, mennyire fontos megóvni Szemes természetét, zöld arcát, és mer lépéseket tenni ennek megőrzése érdekében!

2022-01-15 08:01:54 +0100

A petíciót 5930 aláíróval beküldtük e-mailben Balatonszemes polgármesterének, jegyzőjének, főépítészének.

2021-11-23 11:31:37 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2021-11-10 18:33:52 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-11-07 14:12:59 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-11-06 18:21:42 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-11-06 17:03:49 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-11-06 16:23:22 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-11-06 15:59:26 +0100

10 aláírás gyűlt össze.