Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Kovács Gábor, Lébény polgármestere és Lébény képviselő-testülete

Biológiai szúnyogirtást kérünk a kémiai irtás helyett Lébényben!

Biológiai szúnyogirtást kérünk a kémiai irtás helyett Lébényben!

Álljon el az önkormányzat a kémiai szúnyoggyérítés megrendelésétől annak súlyosan környezet- és egészségkárosító hatása miatt, egyeztessen a Katasztrófavédelemmel és a környező településekkel a biológiai gyérítés megkezdése érdekében, továbbá folytassa a lakossági szemléletformálást a keltőhelyek felszámolásáról, madárbarát kertek kialakításáról.

Tisztelt Polgármester Úr és Képviselőtestület!

Kérjük, hogy a szokásos kémiai szúnyoggyérítés helyett alkalmazzák a korszerű, humánegészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentő alternatív szúnyoggyérítő módszereket.
A kémiai szúnyoggyérítéssel kapcsolatban számos probléma merül fel ezek, többek között:
• a felhasznált idegméreg (deltamethrin) nem szúnyogszelektív, azaz nem csak a szúnyogokra hat, hanem minden rovarra, így például a kritikus állománnyal rendelkező méhekre is.
• A rovarok tömeges pusztítása, és az elfogyasztásuk a teljes táplálékláncra (ld. pl. fecskék számának drámai csökkenése) kifejti hatását, így az ökoszisztémába való durva beavatkozásnak tekinthető. Nem gondoljuk összeegyeztethetőnek a Lébényben idén meghirdetett fecskevédelmi programmal és a Kis Város Zöld Szívvel szlogennel sem.
• A vegyi anyag hosszú távú alkalmazása rezisztenciát (az irtószerrel szembeni ellenállóságot) és keresztrezisztenciát (azonos hatásmechanizmusú szerekkel szembeni ellenállóságot) okoz.
Ezzel a szemben „a szúnyogszelektív biológiai mikrobiológiai védekezés a Bacillus nembe tartozó talajlakó baktériumokat alkalmazza (Bacillus thuringiensis israelensis [Bti], Bacillus sphaericus [Bs]), melyek hatásmechanizmusára a természetes módon elpusztult szúnyoglárvák vizsgálata hívta fel a figyelmet. Ezek a mikrobák a természetes életfolyamataik során olyan spórákat termelnek, melyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak. A spórákból az irtani kívánt szúnyogfajok lárváinak bélcsatornájára jellemző – más fajoktól eltérő – pH-érték mellett az emésztés, a fehérjebontás során olyan anyagok képződnek, melyek megtámadják a bélbolyhok falát. Ennek következtében az emésztőcsatorna tartalma a testüregbe kerülve mérgezést, a lárvák pusztulását okozza. A módszer előnye a nagyfokú szelektivitás, az, hogy az alkalmazási dózisok szigorú betartása mellet a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással.
A biológiai védekezés azért drágább, mint a kémiai, mert alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület pangó vizű szúnyogbölcsőit, az ezekben fejlődő szúnyogfajokat és a lárvák fejlettségi állapotát, majd ezen adatok birtokában lehet elrendelni a baktériumos irtást. Ehhez pedig országosan kiépített, egységes elveket és szakmai gyakorlatot követő hatósági hálózatra van szükség.” [1]

Javasoljuk áttekinteni az MTA vonatkozó kutatását [2] és állásfoglalását [3] , előbbi részletesen bemutatja a biológiai gyérítés módszereit, illetve a jelenlegi gyakorlattal kapcsolatos problémákra is kitér.
Egyúttal azt is javasoljuk, hogy az Önkormányzat legyen partner a lakossági közreműködés ösztönzésében, nyújtson tájékoztatást a megelőzésről, így a lakóhelyi pangó vizek megszüntetéséről, madárbarát kertek létesítéséről, a fizikai védekezés bevált praktikáiról.

Bízunk abban, hogy Önök is egyetértenek azzal, hogy a kémiai gyérítés súlyos járulékos kockázatokat jelent mind a közvetlen közelünkben lévő természetre, mind a saját egészségünkre, így az Önkormányzat lemond annak alkalmazásáról, illetve a biológiai védekezés megkezdéséig ritkítja a méreg kiszórását.

Ajánlom figyelmükbe az alábbi beszámlót is:
https://www.youtube.com/watch?v=7a11oDfrizo

[1] Forrás: Magyar Madártani Egyesület
[2] Dr. Székács A. (szerk.): Környezetbarát védekezési technológiák csípőszúnyogok ellen, MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, 2006.
[3] https://molnar-v-attila.blogspot.com/2017/11/mta-diverzitasbiologiai-bizottsaganak.html

Miért fontos?

Az irtáshoz használt vegyszerek hatóanyaga szinte kivétel nélkül a deltamethrin nevű idegméreg, amely minden állatra káros, ami nem melegvérű. A szúnyogirtások során elenyészően kevés csípőszúnyog pusztul el, míg a méhek, a katicák és az egyéb rovarok pusztulása a szúnyogokénak akár több százszorosa is lehet. A felhasznált vegyszer kiemelten veszélyes a vízi szervezetekre (halakra, kétéltűekre) és a hüllőkre is.

Lébény, 9155 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-11-06 14:57:19 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-08-16 18:21:59 +0200

10 aláírás gyűlt össze.