Skip to main content

Címzett: Dr. Kásler Miklós Miniszter, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Minimálbért az ápolási díj helyett!

Minimálbért az ápolási díj helyett!

Tisztelt Dr. Kásler Miklós miniszter úr! Tisztelt Fülöp Attila Szociális ügyekért felelős államtitkár úr!
 
Sok ezer ápolási díjon lévő honfitársunk nevében fordulok Önhöz.
Az ápolási díj összege évek óta nem vagy csak nagyon kis mértékben emelkedett. Jelenleg az emelt összegű ellátás 54.515.-Ft/hó. Gondoljanak bele, ilyen csekély összegből, hogy lehet rezsit fizetni, megélni, és egy beteget rendesen ellátni? Sajnos ezek a családok csak egy keresősek lehetnek jobb esetben vagy még az sem. Az ápoló személy az év 365 napján dolgozik 0.-24. órában. Elméletileg az ápolási díjon lévő személy vállalhatna 4 órában munkát, de ez a gyakorlatban szinte megoldhatatlan. Vagy azért mert nincs, aki felügyeljen a betegre, vagy azért mert nem kap munkát miután elmondja, hogy beteget ápol. Se szabadság se nyaralás se ünnepnap nem jár nekik .Ha ezt a feladatot az államnak kellene ellátni az sokkal többe kerülne a költségvetésnek.
Ezért kérjük,hogy az ápolási díj mértéke legalább a minimálbér nettójával legyen megeggyező összegű. Valamint ismerje el az állam az otthonápolást teljes idejű foglalkoztatottsági jogviszonynak. A kérés teljesítése azért is nagyon fontos, mert a jelenlegi összegből tisztességes nyugdíjra sem számíthatnak az érintettek. Több szervezet, is évek óta küzd az ápolási díj jelentős emeléséért és foglalkoztatási jogviszonnyá alakításáért. Ezzel szeretnénk létbiztonságot teremteni azoknak a családoknak, hozzátartozóknak, akik szerettüket otthonukban gondozzák és most maximum 54 ezer forintnyi segélyben részesülnek.
Bár már minden régiós ország felismerte az ápolók nehéz helyzetét és munkájuk elismeréseként munkaviszonyt és jelentős anyagi támogatást adott nekik. Országunk döntéshozói továbbra is elzárkóznak ettől.
Követeljük, hogy az összes ottonápolásban érintett ápló aki otthonában ápolja súlyosan beteg hozzátartozóját kapjon az államtól minimálbért!
Továbbá követeljük, hogy aki otthonápolást végez, annak ismerje el az állam tevékenységét teljes idejü foglalkoztatottsági jogviszonynak!
Komolyan nem értem a kormány struccpolitikáját, hogy miért nem akarja megadni azt a státuszt amit a szomszédos országokban már régebb óta megadtak, vagyis az otthonápolásért munkabért és munkaviszonyt.
Pedig ha a tisztelt törvényhozók és szakembereik is könnyen beláthatnák, hogy ez a foglalkoztatási mutatókat is növelné. Több mint 50000 fővel nőne a foglalkoztatottak száma.Azt szajkózza a kormány hogy mennyivel nőtt hazánkban a munkához jutók száma és hogy mennyivel csökkent a munkanélküliek tömege.
De tudjuk jól, hogy e számok mögött nem rejlik realitás mert rengetegen nem kerülnek be regisztráltan a munkanélküli státuszába, mint ahogy az otthonápolók több mint ötvenezres létszáma sem.
Tehát igen is kézenfekvő lenne ha az állam mint munkáltató munkabért fizetne a munkaviszonyban álló otthonápolóknak. Létrehozhatna egy szociális foglalkoztatást segítő állami szervezetet aki az otthonápolók felett gyakorolhatná munkaadói jogosítványait. Ez az állami szociális foglalkoztató létrehozhatna egy olyan adatbázist amiből az otthonápolók tudnának vállalni saját készségei szerinti otthon végezhető munkát ami részmunkaidősnek számítana (4 órás) és ezzel is növelhetné bevételeit úgy, hogy nem kellene magára hagyniuk ápoltjaikat.
Anyagi és társadalmi megbecsülést kérünk az otthoni ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak!

Miért fontos?

A felnőtt rokkantakat otthonápolókat úgy érte az ápolási díjasok ellátásában meghozott kormányzati döntés, mint a „hidegzuhany”, mert, mint mondták: „Megint sikerült megosztani egy társadalmi csoportot, melyben mi vagyunk a vesztesek.  Mintha rólunk teljesen megfeledkeztek volna, hogy valamiből nekünk is meg kellene tudni élni”.
   Az elkeseredett ápolódíjasok azt mondják, hogy felemásra sikeredett az ápolási díjban részesülők helyzetének rendezése, mert rengeteg kérdőjel maradt még - a sorsukat eldöntő - legutóbbi kormányzati döntések után.
A segélykiáltásaik teljesen jogosnak tűnnek.
   Bátran kimondhatjuk, hogy kemény és embert próbáló feladatot végeznek nemcsak fizikálisan, de lelkileg is azok, akik beteg családtagot kénytelenek ápolni otthonukban. Ha viszont a súlyos betegek közeli hozzátartozóinak ápolási díjára gondolunk, akkor kimondhatjuk bátran, hogy a körül teljes a káosz, a zűrzavar, sőt, agyon vannak diszkriminálva azok, akik ezt a 24 órás betegfelügyeletet igénylő embert próbáló és ugyanazt a munkát különböző összegű segélyes pénzekért kénytelenek elvégezni.
Látszik, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent fizikális megterhelés szempontjából az, ha valaki például a 20 kg-os beteg gyermekét ápolja, vagy az, ha valaki egy 100-150 kg-os magatehetetlen felnőtt hozzátartozóját kénytelen ápolni, ha az ápolásra szoruló személy, például egy baleset következtében, vagy agyvérzés miatt maradt mozgásában súlyosan korlátozott. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb testsúlyú beteg mozgatásához gyakran két ember szükséges, mert a magatehetetlen test mozgatása egy embernek rendkívüli mértékben megterhelő, és akár bele is rokkanhat a beteg családtag ápolásába.
Az ápolási díjban részesülők problémáit tovább fokozza az a tény is, hogy, ha például: a tartósan beteg családtagjuk ápolásába ők maguk is belerokkannak, vagy baleset éri őket és megrokkannak, netán súlyos betegséget diagnosztizálnak náluk az orvosok és rokkanttá nyilvánítják őket, akkor pénzellátást nem minden esetben fognak kapni. Ugyanis, a biztosítási jogviszonyban nem számít be az ápolás díj folyósításának időtartama.
Ez azt jelenti, hogy, ha például az ápolási díjban részesülő személy a felsorolt okok miatt megrokkan, és megváltozott munkaképességű személyek ellátásának igénybevételére nyújt be kérelmet, akkor:
   A megváltozott munkaképességű személynek rendelkeznie kell a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 nap biztosítási idővel, 10 éven belül 2555 nap biztosítási idővel, vagy 15 éven belül legalább 3650 nap biztosítási idővel. Mivel az ápolási díj folyósításának időtartama viszont nem számít be a biztosítási időkbe, így csak „a vakszerencsének köszönhető”, ha valaki azt megússza, hogy nem rokkan meg az ápolási díj igénybevétele után. 
   Több mint 60 ezer embert említett 2015. évben az EMMI államtitkára (Rétvári Bence), akik a biztosítási idők hiánya miatt nem kaphattak rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátást. Közöttük szerepeltek az olyan ellátatlanok is, mint, akik a megrokkanásuk előtt ápolási díjban részesültek.
   Mivel az ápolási díj egy szociális juttatási ellátási forma, és szociális juttatás után még egy szociális juttatás nem vehető igénybe, ezért alakult ki az a „faramuci” helyzet, hogy, ha valaki tartós beteg hozzátartozóját ápolja, abba belerokkan, vagy kiderül, hogy az otthonápolónak is súlyos betegsége lett időközben, vagy baleset következtében rokkant meg, akkor megnézheti magát, de örökre, mert pénzbeli ellátásra nem lesz jogosult. Nem lesz jogosult pénzbeli ellátásra, ha nincs meg az ellátás igénybevételéhez a biztosítási ideje.

Hogyan lesz kézbesítve

Postai levél útján és e mailben fogom elküldeni a Miniszterelnöki hivatalba, Gazdasági Minisztériumban, Emberi Erőforrások Minisztériumban. De ha ez nem lesz elég akár segítség mellett a Strasbourgi emberi jogok Bíróságához is elküldöm az érintett Petíciómat.


Aláírás okai

  • Az állam, a társadalom köteles tagjait olyan helyzetbe hozni, hogy gondoskodni tudjanak segítségre szoruló családtagjaikrol. Ma Magyarországon erre semmilyen lehetőség sincsen, sem anyagi sem szakmai segítséget sem kapnak az érintettek. Ez nem maradhat így a 21. században!
  • 8 évig ápoltam édes anyámat,abbol 6-évig mozgásképtelen volt.Ha valaki akkor én tudom mivel járt és mennyi szenvedéssel.Sajnos február 5-én sok szenvedés után elhunyt!
  • Itthon ápolom a gyermekem. Ez munka!

Frissítések

2019-03-22 15:58:45 +0100

Miért kell kiállni az ápolási díj minimálbérre történő emelése mellett?
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/313558789348497?__tn__=K-R

2019-03-21 12:02:00 +0100

Nehezített pálya ápolási díjban részesülőknek.

Csiki-csuki helyzetbe kényszerítik a jogszabályok az ápolási díjban részesülőket, akik ellátása túl alacsony ahhoz, hogy abból megélhessenek, viszont munkavállalásra, vállalkozásra csak nehezített előírások mentén van lehetőségük.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/313556002682109?__tn__=K-R

2019-03-19 18:13:49 +0100

Nagy a bizonytalanság az otthonápolási díjak emelése körül, az nem vonatkozik ugyanis majd mindenkire. 2018-ban született döntés arról, hogy azok a szülők, akik gyereküket otthon ápolják, bruttó 100 ezer forintot kaphatnak jövőre. Ebből 90 ezer forintot vehetnek kézhez. Az 50 ezer érintett családból azonban erre csak 17 ezren lesznek jogosultak. Azok, akik például férjüket, feleségüket, vagy szüleiket ápolják, mindössze 15 százalékos emelésre számíthatnak.Azóta sem változott a kormány hozzáállása. Folytassuk a kampányt!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/1235059036652846/?modal=admin_todo_tour

2019-03-17 18:59:46 +0100

Minimálbéres munkaviszony mellett is végezhessenek akár otthoni munkát az otthonápolók.

Nem igaz, hogy a Fogyatékossággal élő emberek többsége jól él anyagilag a hozzátartozóikkal együtt, a jelenlegi jelentős munkabér emelés mellett, mert jelentős adóval jár.
És nem minden létfontosságú gyógyszert, segédeszközt lehet kiváltani közgyógyellátásra.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/312142246156818?__tn__=K-R

2019-03-17 18:57:06 +0100

Mibe kerül otthon ápolni?

Az otthonápolás költséghatékonysága.

Az otthoni ápolás egészségügyi, szociális és gazdasági következményekkel járó feladat és probléma, mely nemcsak az érintett családokra nézve lehet megterhelő, hanem a társadalomra is
Sokba kerül az otthoni betegápolás!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/312198459484530?__tn__=K-R

2019-03-16 18:28:05 +0100

Már 2370-en írták alá a petíciót.
Szívbők köszönjük a támogatást, minden érintett nevében!
Ahhoz, hogy érdemben tárgyalási helyzetbe kerüljenek a független civil érdekvédő szervezetek ebben az ügyben legalább 40-50 ezer támogató aláírásra lesz szükség.
Írd alá és oszd meg a petíciót!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-15 11:00:29 +0100

Méltó juttatást az otthonápolóknak!
Magyarországon nagyjából ötvenezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját, 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Ezért a munkáért a legmagasabb összeg, amit kapnak 56.810 Ft. Ez az összeg még Romániában is 130 ezer forint és munkaviszonyként ismeri el az állam!
A családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek megélnie, ami egyszerűen lehetetlen Magyarországon. Ez tarthatatlan helyzet!
Azonnali intézkedések szükségesek! Minimálbérre emeljék a jelenlegi ápolási díjat és 2020. január 1-től minősítse át a kormány legalább minimálbéres munkaviszonnyá vagy foglalkoztatási jogviszonnyá. Ezzel párhuzamosan szakértői csoportok javaslatai alapján bővítse a jogosultak körét.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/2144581065588690/

2019-03-12 18:06:56 +0100

Otthon ápolásért járjon munkabér és foglalkoztatottsági jogviszony!

Hogy mit is jelent az otthon ápolás? Aki nem érintett benne, szerintem el sem tudja képzelni. A fürdetés, etetés, kötszerek beszerzése, a felfekvések megelőzése, a speciális ételek, tápszerek elkészítése éppúgy része, mint egy szonda használatának elsajátítása, vagy a gyógyszerek tűpontos táblázatba sorjázása. Ez egy munka.
S miközben nem tudsz elmenni dolgozni, hiszen a nap 24 órájában teljesítesz szolgálatot, mindössze alig pár tízezer forintot kapsz. Méltatlan még leírni is, hogy a legtöbben bruttó 32 600 forintot kapnak havonta ezért a munkáért.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-11 17:12:50 +0100

Napi 24 órában dolgoznak, megállás még éjszaka sincs. Fejlesztenek, tornáztatnak, emelgetnek, etetnek, pelenkáznak, és közben viszik a háztartást, mint a többi dolgozó nő. A különbség annyi, hogy az ő munkahelyük az otthonuk, ahol gyakran évtizedeken keresztül ápolják súlyosan sérült gyereküket, hozzátartozójukat. Magyarországon ez 12 ezer családot érint, a kormány szerint azonban ők nem munkát végeznek, ezért munkabér helyett segélyt kapnak. Abból is megalázóan keveset.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-10 12:21:24 +0100

Két nyomorgó egy pénzen.

Magyarországon ma körülbelül ötvenezer családban ápolnak súlyosan fogyatékos gyermeket vagy felnőttet. A kiemelt ápolási díj összege az idén 53 100, a nekik járó emelt összegű családi pótlék 23 300 forint, vagyis összesen 76 400 forintból kell megélnie két embernek: betegnek és gondozójának. A Policy Agenda létminimum-számításában szereplő egy főre jutó 88 ezer forintos értéket sem éri el a kettejük megélhetésére fordítható összeg, ráadásul számtalan tétel tovább súlyosbítja a helyzetüket.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-10 12:19:54 +0100

Több mint 2000 aláírás gyűlt össze. Köszönet az érintettek nevében!

2019-03-09 11:09:16 +0100

Egy ápolt üzenete.

Szappanos Vilmos 53 éves súlyos mozgáskorlátozott, tolókocsis vagyok. A feleségem 22 éve gondoskodik rólam. Anyám soha nem kapott utánam semmit, mivel volt saját keresete, majd nyugdíja. Ma is besegít a feleségemnek a gondozásomba, mivel 4 órás munkaviszonya van, hogy egyszer kapjon némi nyugdíjat. Engem nem lehet magamra hagyni, mivel teljes körű segítségre van szükségem. A tolókocsimat sem tudom egyedül mozgatni és természetesen az evést, ivást sem tudom egyedül megoldani. A minimálbérre feltétlenül szükségünk lenne, mivel van egy lakástörlesztésünk is, meg mostanában nagyon elszaladtak az élelmiszer árak. Kérjük minél előbb az ápolási díj emelését és elismert munkaviszonynak a gondozást.

Érte is és több tízezer sortárs érdekében terjesszük a petíciót.
Köszönet az érintettek nevében!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-08 18:22:52 +0100

1,000aláírás gyűjt össze.

2019-03-07 16:12:04 +0100

AZ OTTHONÁPOLÓK A TÁRSADALOM MOSTOHAGYEREKEI

A Magyar Kormány mostoha gyermekként kezeli 2019-ben is az ápolási díjon lévők anyagi támogatását!
Nem fogják fel, vagy nem is akarják megérteni, akik a jogszabályokat, törvényeket hozzák ez ügyben, hogy egy súlyosan fogyatékos felnőtt ember ápolása, aki évekig ágyban fekszik, milyen nagy felelősséggel megterheléssel jár az ápolóra nézve!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/305686786802364?__tn__=K-R

2019-03-07 08:42:25 +0100

MUNKABÉRT ÉS FOGLALKOZTATOTTSÁGI JOGVISZONYT MINDEN OTTHONÁPOLÓNAK!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-03-06 13:12:52 +0100

Mire elég az ápolási díj ha hitelt szeretne felvenni egy otthonápoló?
Az ápolási díj egyik banknál sem minősül elsődleges jövedelemnek, vagyis önmagában nem hitelezhető, és egyetlen olyan magyar pénzintézet van, ahol másodlagos jövedelemként figyelembe veszik.
https://bankmonitor.hu/cikk/mire-eleg-lakashitelnel-a-megemelt-apolasi-dij/?fbclid=IwAR1luYygelVvIAK8QdmZ7hf7A-Qt8-kjwKANLPrwDR8zgQiJnyFQj43j4-U

2019-03-05 18:55:07 +0100

A családtagjukat otthon ápolók többsége rosszul járt az új otthongondozási díjjal!

Igazságtalannak tartják az érintettek az otthonápolási díjak új rendszerét. A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy egy gyermek után százezer, több gyermek után 150 ezer forintra növelik a gyermekek otthongondozási díját (GYOD). A Mozgáskorlátozottak Országos Szövetségének elnöke szerint azonban valójában az új, emelt ellátás csak nagyon keveseknek járna, mert a bevezetésével párhuzamosan szigorították a jogosultság megállapítását.
https://444.hu/2019/02/06/a-csaladtagjukat-otthon-apolok-tobbsege-rosszul-jarhat-az-uj-otthongondozasi-dijjal?fbclid=IwAR2Nv-QkbYPiyIYEQOQAolrxLJPyWP32LSgkCIRf1t7sxv4LCg2N00ujkww

2019-03-05 18:51:24 +0100

Nekünk nem jár sem szabadság, sem ebédszünet.

Hogy mit is jelent az otthonápolás? Aki nem érintett benne, szerintem el sem tudja képzelni. A fürdetés, etetés, kötszerek beszerzése, a felfekvések megelőzése, a speciális ételek, tápszerek elkészítése éppúgy része, mint egy szonda használatának elsajátítása, vagy a gyógyszerek tűpontos táblázatba sorjázása. Ez egy munka.
S miközben nem tudsz elmenni dolgozni, hiszen a nap 24 órájában teljesítesz szolgálatot, mindössze alig pár tízezer forintot kapsz. Méltatlan még leírni is, hogy a legtöbben bruttó 32 600 forintot kapnak havonta ezért a munkáért.

Az otthonápolással olyan fizikai-mentális munkát végzel egymagad, amiben egyszerre vagy nővér, ápoló, orvos és gyógytornász, de sokszor még pszichológus és mentálhigiénés szakember is. Miközben te magadnak is támogatásra lenne szükséged folyamatosan, hogy bírd az ápolással járó terheket.

Terjesszük a petíciót!

https://szabad.ahang.hu/…/minimalbert-az-apolasi-dij-helyet…

2019-03-05 15:29:33 +0100

GONDOLATOK AZ OTTHONÁPOLÁSRÓL.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/307244686646574?__tn__=K-R

2019-03-01 12:18:00 +0100

EGYÜTT EGYMÁSÉRT!

Már 1000 kedvelést kapott oldalunk, ami mindenkinek szívből köszönünk.
De számunkra igazából az az öröm, hogy egyre többen vagyunk, és egyre többen támogatjátok közös ügyünk céljainak elérését.
A cél pedig az, hogy minden otthonápoló aki otthonában ápolja súlyosan beteg hozzátartozóját kivétel nélkül kaphassa meg legalább a minimálbért és a hozzátartozó foglalkoztatottsági jogviszonyt.
Ezt csak együtt óriási társadalmi támogatottsággal tudjuk csak elérni. Terjesszük a petíciót, hogy minél többen csatlakozzhassanak hozzánk.
Köszönet minden érintett nevében!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-28 16:31:43 +0100

ÖSSZTÁRSADALMI SZOLIDARÍTÁSRA VAN SZÜKSÉG
AZ OTTHONÁPOLÓK ÜGYÉBEN!
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/306035336767509?__tn__=K-R

2019-02-27 17:30:55 +0100

AZ OTTHONÁPOLÓK A TÁRSADALOM MOSTOHAGYEREKEI

A Magyar Kormány mostoha gyermekként kezeli 2019-ben is az ápolási díjon lévők anyagi támogatását!
Nem fogják fel, vagy nem is akarják megérteni, akik a jogszabályokat, törvényeket hozzák ez ügyben, hogy egy súlyosan fogyatékos felnőtt ember ápolása, aki évekig ágyban fekszik, milyen nagy felelősséggel megterheléssel jár az ápolóra nézve!
A teljes írás itt olvasható: https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/305686786802364?__tn__=K-R

2019-02-25 11:34:01 +0100

CSALÁDI HUMÁN MUNKAVÉGZÉS
Ez lehetne a neve az új otthonápolást segítő foglalkoztatottsági jogviszonynak amiért munkabér járna és az állam lehetne a munkáltató és a tulajdonos is egyben. Ennél sokkal nagyobb és sokkal több embert foglakoztató állami cég van. MÁV. Magyar Posta Zrt. Szerencsejáték Zrt. stb.
Arra hivatkozott a kormány, hogy bonyolult lenne egy ilyen foglalkoztatási jogviszonyt megteremteni. Szerintünk viszont még egy sima munkajogász is ki tudná dolgozni a jogi hátteret mindehhez.
Feltűnő, hogy az ápolási díj emelésének kormányzati bejelentését a propagandamédiában nem fogadja melldöngetés, pusztán nyugtázzák, hogy a kormány jóvoltából sor kerül rá. A civil kampányt ezeken a fórumokon tudatosan elhallgatják, az államtitkári magyarázatnak adnak teret. Meg persze a miniszterelnökinek. Orbán ugyanis megemlítette a témát.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-25 11:32:47 +0100

Már 800 aláírás gyült össze.

2019-02-22 18:29:29 +0100

Mintegy 45 ezer családot érint Magyarországon az olyan otthonápolás, amikor valamelyik családtag 0-24 órában csak hozzátartozója gondozásával foglalkozik. Ennek nehézsége nemcsak a fizikai fáradtságban és az anyagi nehézségekben nyilvánul meg, hanem a hatalmas mentális terhelésben is, amely olyan tünetekhez vezethet, mint amilyenekkel a poszttraumás stressz betegségben szenvedők találkoznak.
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/az_otthonapolas_ezert_veszelyes_a_gondozokra/20190102110403

2019-02-22 13:19:53 +0100

A súlyos beteg gyerekedet idős, felnőtt hozzátartozódat ápolod otthon? Ja, az nem munka a kormány szemében....

Napi 24 órában dolgoznak, megállás még éjszaka sincs. Fejlesztenek, tornáztatnak, emelgetnek, etetnek, pelenkáznak, és közben viszik a háztartást, mint a többi dolgozó nő. A különbség annyi, hogy az ő munkahelyük az otthonuk, ahol gyakran évtizedeken keresztül ápolják súlyosan sérült gyereküket, hozzátartozójukat. Magyarországon ez 12 ezer családot érint, a kormány szerint azonban ők nem munkát végeznek, ezért munkabér helyett segélyt kapnak még mindig. Abból is megalázóan keveset.
A környező szomszédos országokban az otthonápolás munka amiért munkabért fizetnek.
https://alfahir.hu/2019/02/13/otthonapolas_letelepedesi_kotvenyek_gyod_koltsegvetesi_bizottsag?fbclid=IwAR027fuV0AoCQvsl5GbL6KDxOaDocJqh-IbpyO59gn_wOfCVWuPvZ3VaqIM

2019-02-21 18:21:04 +0100

Több tízezer felnőttet vagy idős hozzátartozóját otthonápoló igazságtalannak tartja, hogy az időseket felnőtteket ápolók kevesebb ápolási díj emelést kaptak.
Kisebb ápolási díj emelést kapnak azok, akiknek idős családtagjaikat kell ápolniuk, mivel az időseknek lehetnek megtakarításaik, erről beszélt Novák Katalin családügyért felelős államtitkárasszony még 2018-ban.

Az RTL KLUB híradója egy a három gyerekét nevelő, közben 90 százalékos egészségkárosodással élő édesanyját ápoló nőt szólaltatott meg, bemutatva azt, hogy a helyzet sokak számára igazságtalan lehet.
A Lépjünk, hogy léphessenek egyesület azt szeretné, hogy az otthon ápolást ismerjék el munkaként, illetve megjegyezték, nem mindenki ugyanannyi nyugdíjból gazdálkodik.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/605990219825944/?modal=admin_todo_tour

2019-02-21 17:44:42 +0100

600 aláírás gyült össze.

2019-02-21 13:39:53 +0100

Vajon a nők 40 éves kortól független nyugdíjba vonulásukhoz, miért nem számítják be az idős szülők, vagy családtagok ápolási idejét?

https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/posts/303041760400200?__tn__=K-R

2019-02-19 14:14:35 +0100

MIÉRT LENNE FONTOS AZ ÁPOLÁSI DÍJ MINT SEGÉLY, SZOCIÁLIS JUTTATÁS MEGSZÜNTETÉSE?

Tovább kell folytatni a harcot azért, hogy minden olyan honfitársunk aki az otthonában
ápolja súlyosan beteg vagy fogyatékos hozzátartozóját minimálbért kaphasson áldozatos munkájáért, és az állam elismerje tevékenységét teljes idejű foglalkoztatottsági jogviszonynak. Az ápolási díj fogalmát pedig végleg törölni kell mint a törvényi meghatározás szövegkörnyezetéből mint a köztudatból. Helyette a CSALÁDI HUMÁN MUNKAVÉGZÉS megnevezést kellene bevezettetni. Ez a kifejezés már hűen tükrözné azt hogy az otthonápolás munka, amiért munkabér jár.

2019-02-16 05:54:48 +0100

500aláírás gyűjt össze.

2019-02-14 17:39:51 +0100

Tudtátok?
Az otthonápolás ezért veszélyes a gondozókra.

Mintegy 45 ezer családot érint Magyarországon az olyan otthonápolás, amikor valamelyik családtag 0-24 órában csak hozzátartozója gondozásával foglalkozik. Ennek nehézsége nemcsak a fizikai fáradtságban és az anyagi nehézségekben nyilvánul meg, hanem a hatalmas mentális terhelésben is, amely olyan tünetekhez vezethet, mint amilyenekkel a poszttraumás stressz betegségben szenvedők találkoznak.
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/otthonapolas/cikkek/a_hozzatartozok_lelki_egeszsege/az_otthonapolas_az_apolot_is_veszelyezteti/20120426164553?fbclid=IwAR2oQkjWKBDZE1kzN2lTRpI3w05prDr_NLYqVO9Q1S053dBqUcSolZMYdks

2019-02-14 17:14:31 +0100

Az otthonápolás munka!
Támogasd a petíciót. Írd alá és oszd meg!
Köszönet az érintettek nevében.

https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/2032033643570417/

2019-02-14 17:08:02 +0100

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak.
Jóval kisebb mértékben emelik az idős mint a fiatal betegeket ápolók ellátási díját, egy szakmai szervezet és egy érintett szerint ez több okból is igazságtalan.

Kisebb ápolási díj emelést kapnak azok, akiknek idős családtagjaikat kell ápolniuk, mivel az időseknek lehetnek megtakarításaik, erről beszélt Novák Katalin családügyért felelős államtitkár mondta 2018.ban.

Az RTL hétfő esti híradója egy a három gyerekét nevelő, közben 90 százalékos egészségkárosodással élő édesanyját ápoló nőt szólaltatott meg, bemutatva azt, hogy a helyzet sokak számára igazságtalan lehet.
https://hvg.hu/gazdasag/20181015_Sokan_igazsagtalannak_tartjak_hogy_az_idosek_kevesebb_apolasi_dij_emelest_kapnak?fbclid=IwAR1ffobQIeje7ogPuRWXk-wsZRYTa7ySPjt82BBy1H0AWLHx9WAU7UfZ-us

2019-02-13 21:15:51 +0100

Tombol a vihar a január elsejétől bevezetett új ellátási forma, a gyermekek otthon ápolási díja (gyod) körül. Az ügy jól tükrözi, hogy a kormány megosztó politikája milyen károkat okoz a társadalom szövetében: az emberek egymásnak esnek, felbomlanak azok a közösségek is, amelyeket a közös gond köt össze. És a homály egyre sűrűbb: az illetékes tárca titkosította a GYOD,bevezetésének szakmai háttéranyagait.

https://168ora.hu/itthon/titkositott-gyod-teljes-a-kaosz-az-otthonapolas-ugyeben-163506?fbclid=IwAR118QpJLLMt0PimJhdN-ZgWAQbLxwf1XrV4I9AcNEIYnm4ZrBA7WKDS6FY

2019-02-13 21:14:30 +0100

A halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege. Emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.
A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt a legmagasabb kategóriában is csak 75 815 Ft, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.
Anyagi és társadalmi megbecsülést kérünk az otthoni ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak! Ennek alapvető feltétele az otthoni ápolás anyagi hátterének megfelelő biztosítása az állam részéről.

2019-02-11 11:53:01 +0100

Hallhattuk láthattuk Orbán Viktor Miniszterelnök évértékelő beszédét 2019 02.10-én.
Sajnos az otthonápolókról, a rokkantakról és fogyatékkal élőkről egy szó sem esett. Az az érzésem, hogy társadalmunk kitaszítottjai lettünk. A mi eddigi munkánkat erőfeszítéseinket semmibe veszi a kormányzat.
Tegyünk érte, hogy észrevegye a hatalom a bajbajutott honfitársainkat.
Terjesszük a petíciót, hogy minél több ember tudjon róla.
Kövesd az eseményeket a MINIMÁLBÉRT AZ ÁPOLÁSI DÍJ HELYETT Facebook oldalon is.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-10 21:23:40 +0100

Az otthonápolás munka!
Támogasd a petíciót. Írd alá és oszd meg!
Köszönet az érintettek nevében.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/2032033643570417/

2019-02-09 12:16:34 +0100

Közel 350 aláírás gyűlt össze. Ez örvendetes és bizakodásra ad okot,hogy a társadalom is felismeri az otthonápolók problémáját és az ügy mellé állnak.
Köszönet érte!

2019-02-09 12:08:05 +0100

Diszkriminatív döntés született a kormány részéről az otthonápolók ügyében. 
Nagy a bizonytalanság az otthonápolási díjak emelése körül, az nem vonatkozik ugyanis majd mindenkire. 2018-ban döntés arról, hogy azok a szülők, akik gyereküket otthon ápolják, bruttó 100 ezer forintot kaphatnak jövőre. Ebből 90 ezer forintot vehetnek kézhez. Az 50 ezer érintett családból azonban erre csak 17 ezren lesznek jogosultak. Azok, akik például férjüket, feleségüket, vagy szüleiket ápolják, mindössze 15 százalékos emelésre számíthatnak. 
Természetesen nem az a probléma, hogy a gyermeket ápolók kaptak emelést, hanem az a gond, hogy még ez is csak segély, szociális juttatás amiért majd nem jár nyugdíj. Pedig a súlyos beteget még egy-két órára sem lehet magára hagyni. Ezért munkát sem tud vállalni sok otthonápoló. 
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/812229699126818/

2019-02-08 12:32:53 +0100

Felháborodtak: kevesebb ápolási díj emelést kaptak.
Körülbelül 50 000 embert, családot érint az ápolási díj ami csak jelképes összeg az állam részéről ahhoz képest ami munkát végeznek a nap 24 órájában. Ezért minimális segítséget kapnak és ha az államnak kellene gondoskodni, a betegekről, havonta legalább 600 000 forintjába ha nem többe kerülne.
https://www.youtube.com/watch?v=d7Lms1uwJ58

2019-02-08 12:28:01 +0100

tt a gyod: havi bruttó 100 ezer forint De mire elég az otthonápolási díj emelése?
Az ATV Start vendége volt Csordás Anett a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület vezetője. 2019. jan. 4

Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=7pZ95AKOXYc

2019-02-08 12:24:26 +0100

Mire elég az otthonápolási díj emelése?
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/237925267147150/

2019-02-08 12:22:34 +0100

Már több mint 300 aláírás gyült össze.
A felnőtt rokkantakat otthonápolókat úgy érte az ápolási díjasok ellátásában meghozott kormányzati döntés, mint a „hidegzuhany”, mert, mint mondták: „Megint sikerült megosztani egy társadalmi csoportot, melyben mi vagyunk a vesztesek. Mintha rólunk teljesen megfeledkeztek volna, hogy valamiből nekünk is meg kellene tudni élni”.
Kövess minket Facebook oldalunkon is.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-05 12:12:13 +0100

100aláírás gyűjt össze.

2019-02-05 09:36:39 +0100

50aláírás gyűjt össze.

2019-02-04 20:18:24 +0100

25aláírás gyűjt össze.

2019-02-04 19:33:18 +0100

10aláírás gyűjt össze.