Skip to main content

Címzett: Dr. Kásler Miklós Miniszter, Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Minimálbért az ápolási díj helyett!

Minimálbért az ápolási díj helyett!

Tisztelt Dr. Kásler Miklós miniszter úr! Tisztelt Fülöp Attila Szociális ügyekért felelős államtitkár úr!
 
Sok ezer ápolási díjon lévő honfitársunk nevében fordulok Önhöz.
Az ápolási díj összege évek óta nem vagy csak nagyon kis mértékben emelkedett. Jelenleg az emelt összegű ellátás 54.515.-Ft/hó. Gondoljanak bele, ilyen csekély összegből, hogy lehet rezsit fizetni, megélni, és egy beteget rendesen ellátni? Sajnos ezek a családok csak egy keresősek lehetnek jobb esetben vagy még az sem. Az ápoló személy az év 365 napján dolgozik 0.-24. órában. Elméletileg az ápolási díjon lévő személy vállalhatna 4 órában munkát, de ez a gyakorlatban szinte megoldhatatlan. Vagy azért mert nincs, aki felügyeljen a betegre, vagy azért mert nem kap munkát miután elmondja, hogy beteget ápol. Se szabadság se nyaralás se ünnepnap nem jár nekik .Ha ezt a feladatot az államnak kellene ellátni az sokkal többe kerülne a költségvetésnek.
Ezért kérjük,hogy az ápolási díj mértéke legalább a minimálbér nettójával legyen megeggyező összegű. Valamint ismerje el az állam az otthonápolást teljes idejű foglalkoztatottsági jogviszonynak. A kérés teljesítése azért is nagyon fontos, mert a jelenlegi összegből tisztességes nyugdíjra sem számíthatnak az érintettek. Több szervezet, is évek óta küzd az ápolási díj jelentős emeléséért és foglalkoztatási jogviszonnyá alakításáért. Ezzel szeretnénk létbiztonságot teremteni azoknak a családoknak, hozzátartozóknak, akik szerettüket otthonukban gondozzák és most maximum 54 ezer forintnyi segélyben részesülnek.
Bár már minden régiós ország felismerte az ápolók nehéz helyzetét és munkájuk elismeréseként munkaviszonyt és jelentős anyagi támogatást adott nekik. Országunk döntéshozói továbbra is elzárkóznak ettől.
Követeljük, hogy az összes ottonápolásban érintett ápló aki otthonában ápolja súlyosan beteg hozzátartozóját kapjon az államtól minimálbért!
Továbbá követeljük, hogy aki otthonápolást végez, annak ismerje el az állam tevékenységét teljes idejü foglalkoztatottsági jogviszonynak!
Anyagi és társadalmi megbecsülést kérünk az otthoni ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak!

Miért fontos?

A felnőtt rokkantakat otthonápolókat úgy érte az ápolási díjasok ellátásában meghozott kormányzati döntés, mint a „hidegzuhany”, mert, mint mondták: „Megint sikerült megosztani egy társadalmi csoportot, melyben mi vagyunk a vesztesek.  Mintha rólunk teljesen megfeledkeztek volna, hogy valamiből nekünk is meg kellene tudni élni”.
   Az elkeseredett ápolódíjasok azt mondják, hogy felemásra sikeredett az ápolási díjban részesülők helyzetének rendezése, mert rengeteg kérdőjel maradt még - a sorsukat eldöntő - legutóbbi kormányzati döntések után.
A segélykiáltásaik teljesen jogosnak tűnnek.
   Bátran kimondhatjuk, hogy kemény és embert próbáló feladatot végeznek nemcsak fizikálisan, de lelkileg is azok, akik beteg családtagot kénytelenek ápolni otthonukban. Ha viszont a súlyos betegek közeli hozzátartozóinak ápolási díjára gondolunk, akkor kimondhatjuk bátran, hogy a körül teljes a káosz, a zűrzavar, sőt, agyon vannak diszkriminálva azok, akik ezt a 24 órás betegfelügyeletet igénylő embert próbáló és ugyanazt a munkát különböző összegű segélyes pénzekért kénytelenek elvégezni.
Látszik, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs arról, hogy mit jelent fizikális megterhelés szempontjából az, ha valaki például a 20 kg-os beteg gyermekét ápolja, vagy az, ha valaki egy 100-150 kg-os magatehetetlen felnőtt hozzátartozóját kénytelen ápolni, ha az ápolásra szoruló személy, például egy baleset következtében, vagy agyvérzés miatt maradt mozgásában súlyosan korlátozott. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb testsúlyú beteg mozgatásához gyakran két ember szükséges, mert a magatehetetlen test mozgatása egy embernek rendkívüli mértékben megterhelő, és akár bele is rokkanhat a beteg családtag ápolásába.
Az ápolási díjban részesülők problémáit tovább fokozza az a tény is, hogy, ha például: a tartósan beteg családtagjuk ápolásába ők maguk is belerokkannak, vagy baleset éri őket és megrokkannak, netán súlyos betegséget diagnosztizálnak náluk az orvosok és rokkanttá nyilvánítják őket, akkor pénzellátást nem minden esetben fognak kapni. Ugyanis, a biztosítási jogviszonyban nem számít be az ápolás díj folyósításának időtartama.
Ez azt jelenti, hogy, ha például az ápolási díjban részesülő személy a felsorolt okok miatt megrokkan, és megváltozott munkaképességű személyek ellátásának igénybevételére nyújt be kérelmet, akkor:
   A megváltozott munkaképességű személynek rendelkeznie kell a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 nap biztosítási idővel, 10 éven belül 2555 nap biztosítási idővel, vagy 15 éven belül legalább 3650 nap biztosítási idővel. Mivel az ápolási díj folyósításának időtartama viszont nem számít be a biztosítási időkbe, így csak „a vakszerencsének köszönhető”, ha valaki azt megússza, hogy nem rokkan meg az ápolási díj igénybevétele után. 
   Több mint 60 ezer embert említett 2015. évben az EMMI államtitkára (Rétvári Bence), akik a biztosítási idők hiánya miatt nem kaphattak rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátást. Közöttük szerepeltek az olyan ellátatlanok is, mint, akik a megrokkanásuk előtt ápolási díjban részesültek.
   Mivel az ápolási díj egy szociális juttatási ellátási forma, és szociális juttatás után még egy szociális juttatás nem vehető igénybe, ezért alakult ki az a „faramuci” helyzet, hogy, ha valaki tartós beteg hozzátartozóját ápolja, abba belerokkan, vagy kiderül, hogy az otthonápolónak is súlyos betegsége lett időközben, vagy baleset következtében rokkant meg, akkor megnézheti magát, de örökre, mert pénzbeli ellátásra nem lesz jogosult. Nem lesz jogosult pénzbeli ellátásra, ha nincs meg az ellátás igénybevételéhez a biztosítási ideje.

Hogyan lesz kézbesítve

Postai levél útján fogom elküldeni a Miniszterelnöki hivatalba, Gazdasági Minisztériumban, Emberi Erőforrások Minisztériumban. De ha ez nem lesz elég akár segítség mellett a Strasbourgi emberi jogok Bíróságához is elküldöm az érintett Petíciómat.

Kategóriák


Aláírás okai

  • 8 évig ápoltam édes anyámat,abbol 6-évig mozgásképtelen volt.Ha valaki akkor én tudom mivel járt és mennyi szenvedéssel.Sajnos február 5-én sok szenvedés után elhunyt!
  • Mert a Parlamentben és a kormányban ülőknek fogalmuk sincs arról, mit jelent egy fogyatékkal élő vagy tartósan beteg ember folyamatos ápolása. Ők megfizetik az ők megfizetik az ápolószemélyzetet és mossák kezeiket. Aki pedig nem tudja megfizetni, az szerintük annyit is ér.
  • 12 éve ápolom béna édesanyámat.

Frissítések

2019-02-19 14:14:35 +0100

MIÉRT FONTOS AZ ÁPOLÁSI DÍJ MINT SEGÉLY MEGSZÜNTETÉSE?

Tovább kell folytatni a harcot azért, hogy minden olyan honfitársunk aki az otthonában
ápolja súlyosan beteg vagy fogyatékos hozzátartozóját minimálbért kaphasson áldozatos munkájáért, és az állam elismerje tevékenységét teljes idejű foglalkoztatottsági jogviszonynak. Az ápolási díj fogalmát pedig végleg törölni kell mint a törvényi meghatározás szövegkörnyezetéből mint a köztudatból. Helyette a CSALÁDI HUMÁN MUNKAVÉGZÉS megnevezést kell bevezettetni. Ez a kifejezés már hűen tükrözné azt hogy az otthonápolás munka, amiért munkabér jár.

2019-02-16 05:54:48 +0100

500aláírás gyűjt össze.

2019-02-14 17:39:51 +0100

Tudtátok?
Az otthonápolás ezért veszélyes a gondozókra.

Mintegy 45 ezer családot érint Magyarországon az olyan otthonápolás, amikor valamelyik családtag 0-24 órában csak hozzátartozója gondozásával foglalkozik. Ennek nehézsége nemcsak a fizikai fáradtságban és az anyagi nehézségekben nyilvánul meg, hanem a hatalmas mentális terhelésben is, amely olyan tünetekhez vezethet, mint amilyenekkel a poszttraumás stressz betegségben szenvedők találkoznak.
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/otthonapolas/cikkek/a_hozzatartozok_lelki_egeszsege/az_otthonapolas_az_apolot_is_veszelyezteti/20120426164553?fbclid=IwAR2oQkjWKBDZE1kzN2lTRpI3w05prDr_NLYqVO9Q1S053dBqUcSolZMYdks

2019-02-14 17:14:31 +0100

Az otthonápolás munka!
Támogasd a petíciót. Írd alá és oszd meg!
Köszönet az érintettek nevében.

https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/2032033643570417/

2019-02-14 17:08:02 +0100

Sokan igazságtalannak tartják, hogy az idősek kevesebb ápolási díj emelést kapnak.
Jóval kisebb mértékben emelik az idős mint a fiatal betegeket ápolók ellátási díját, egy szakmai szervezet és egy érintett szerint ez több okból is igazságtalan.

Kisebb ápolási díj emelést kapnak azok, akiknek idős családtagjaikat kell ápolniuk, mivel az időseknek lehetnek megtakarításaik, erről beszélt Novák Katalin családügyért felelős államtitkár mondta 2018.ban.

Az RTL hétfő esti híradója egy a három gyerekét nevelő, közben 90 százalékos egészségkárosodással élő édesanyját ápoló nőt szólaltatott meg, bemutatva azt, hogy a helyzet sokak számára igazságtalan lehet.
https://hvg.hu/gazdasag/20181015_Sokan_igazsagtalannak_tartjak_hogy_az_idosek_kevesebb_apolasi_dij_emelest_kapnak?fbclid=IwAR1ffobQIeje7ogPuRWXk-wsZRYTa7ySPjt82BBy1H0AWLHx9WAU7UfZ-us

2019-02-13 21:15:51 +0100

Tombol a vihar a január elsejétől bevezetett új ellátási forma, a gyermekek otthon ápolási díja (gyod) körül. Az ügy jól tükrözi, hogy a kormány megosztó politikája milyen károkat okoz a társadalom szövetében: az emberek egymásnak esnek, felbomlanak azok a közösségek is, amelyeket a közös gond köt össze. És a homály egyre sűrűbb: az illetékes tárca titkosította a GYOD,bevezetésének szakmai háttéranyagait.

https://168ora.hu/itthon/titkositott-gyod-teljes-a-kaosz-az-otthonapolas-ugyeben-163506?fbclid=IwAR118QpJLLMt0PimJhdN-ZgWAQbLxwf1XrV4I9AcNEIYnm4ZrBA7WKDS6FY

2019-02-13 21:14:30 +0100

A halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege. Emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.
A környező országokban gazdaságilag és társadalmilag mindenhol elismertebb az otthoni ápolást végzők munkája és nem jelenti a háztartás ellehetetlenülését, ha tartós beteg él a családban. Magyarországon, ha egy szülő magára marad súlyos beteg gyermekével, a kiemelt ápolási díj és emelt családi pótlék összege együtt a legmagasabb kategóriában is csak 75 815 Ft, miközben egy tartós ápolásra szoruló gyermek ellátása komolyabb költségekkel jár.
Anyagi és társadalmi megbecsülést kérünk az otthoni ápolást végzőknek és a szeretetteljes törődés lehetőségét az ellátottaknak! Ennek alapvető feltétele az otthoni ápolás anyagi hátterének megfelelő biztosítása az állam részéről.

2019-02-11 11:53:01 +0100

Hallhattuk láthattuk Orbán Viktor Miniszterelnök évértékelő beszédét 2019 02.10-én.
Sajnos az otthonápolókról, a rokkantakról és fogyatékkal élőkről egy szó sem esett. Az az érzésem, hogy társadalmunk kitaszítottjai lettünk. A mi eddigi munkánkat erőfeszítéseinket semmibe veszi a kormányzat.
Tegyünk érte, hogy észrevegye a hatalom a bajbajutott honfitársainkat.
Terjesszük a petíciót, hogy minél több ember tudjon róla.
Kövesd az eseményeket a MINIMÁLBÉRT AZ ÁPOLÁSI DÍJ HELYETT Facebook oldalon is.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-10 21:23:40 +0100

Az otthonápolás munka!
Támogasd a petíciót. Írd alá és oszd meg!
Köszönet az érintettek nevében.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/2032033643570417/

2019-02-09 12:16:34 +0100

Közel 350 aláírás gyűlt össze. Ez örvendetes és bizakodásra ad okot,hogy a társadalom is felismeri az otthonápolók problémáját és az ügy mellé állnak.
Köszönet érte!

2019-02-09 12:08:05 +0100

Diszkriminatív döntés született a kormány részéről az otthonápolók ügyében. 
Nagy a bizonytalanság az otthonápolási díjak emelése körül, az nem vonatkozik ugyanis majd mindenkire. 2018-ban döntés arról, hogy azok a szülők, akik gyereküket otthon ápolják, bruttó 100 ezer forintot kaphatnak jövőre. Ebből 90 ezer forintot vehetnek kézhez. Az 50 ezer érintett családból azonban erre csak 17 ezren lesznek jogosultak. Azok, akik például férjüket, feleségüket, vagy szüleiket ápolják, mindössze 15 százalékos emelésre számíthatnak. 
Természetesen nem az a probléma, hogy a gyermeket ápolók kaptak emelést, hanem az a gond, hogy még ez is csak segély, szociális juttatás amiért majd nem jár nyugdíj. Pedig a súlyos beteget még egy-két órára sem lehet magára hagyni. Ezért munkát sem tud vállalni sok otthonápoló. 
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/812229699126818/

2019-02-08 12:32:53 +0100

Felháborodtak: kevesebb ápolási díj emelést kaptak.
Körülbelül 50 000 embert, családot érint az ápolási díj ami csak jelképes összeg az állam részéről ahhoz képest ami munkát végeznek a nap 24 órájában. Ezért minimális segítséget kapnak és ha az államnak kellene gondoskodni, a betegekről, havonta legalább 600 000 forintjába ha nem többe kerülne.
https://www.youtube.com/watch?v=d7Lms1uwJ58

2019-02-08 12:28:01 +0100

tt a gyod: havi bruttó 100 ezer forint De mire elég az otthonápolási díj emelése?
Az ATV Start vendége volt Csordás Anett a Lépjünk, hogy léphessenek! Egyesület vezetője. 2019. jan. 4

Forrás:https://www.youtube.com/watch?v=7pZ95AKOXYc

2019-02-08 12:24:26 +0100

Mire elég az otthonápolási díj emelése?
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/videos/237925267147150/

2019-02-08 12:22:34 +0100

Már több mint 300 aláírás gyült össze.
A felnőtt rokkantakat otthonápolókat úgy érte az ápolási díjasok ellátásában meghozott kormányzati döntés, mint a „hidegzuhany”, mert, mint mondták: „Megint sikerült megosztani egy társadalmi csoportot, melyben mi vagyunk a vesztesek. Mintha rólunk teljesen megfeledkeztek volna, hogy valamiből nekünk is meg kellene tudni élni”.
Kövess minket Facebook oldalunkon is.
https://www.facebook.com/felnototthontapolokert/?modal=admin_todo_tour

2019-02-05 12:12:13 +0100

100aláírás gyűjt össze.

2019-02-05 09:36:39 +0100

50aláírás gyűjt össze.

2019-02-04 20:18:24 +0100

25aláírás gyűjt össze.

2019-02-04 19:33:18 +0100

10aláírás gyűjt össze.