Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Ráckevei Kistérséghez tartozó települések polgármesterei

Biológiai és környezettudatos szúnyoggyérítést a Ráckevei Kistérségben!

Biológiai és környezettudatos szúnyoggyérítést a Ráckevei Kistérségben!

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük a Ráckevei Kistérség* területén alkalmazott szúnyoggyérítési gyakorlat modernizálását, a deltamethrin használatának jelentős mértékű csökkentését, és Európa más országaiban már alkalmazott módszerek tapasztalatai alapján a biológiai gyérítés előtérbe helyezését, a rendszeres élőhely-térképezést, a lakosság tájékoztatását és aktív bevonását a védekezésbe a magánterületi tenyészhelyek megszüntetése érdekében.

A szúnyogirtás jelenlegi, kémiai szereket előtérbe helyező gyakorlata súlyos környezet- és természetvédelmi kockázattal jár, ezért közös érdekünk a kérdés megnyugtató rendezése. Ezekről az elvileg gerinces- és emlős biztos szerekről viszont sorra kiderül, hogy hosszú távon akár az emberekre – gyerekeknél az ADHD tünetei közül elsősorban a hiperaktív tünetek esélyét fokozza – nézve is veszélyes egészségkárosodást okoznak. [1]

A kémiai szúnyoggyérítés során a levegőbe permetezett vegyszer a kifejlett szúnyogokat pusztítja el (a tojásokra, lárvákra hatástalan). A permetezés után a növények levelein és virágain megtapad a méreg, ezért az irtást követően még sokáig meg tudja betegíteni a méheket és más beporzó rovarokat is, melyek elengedhetetlenek az élelmiszernövényeink szempontjából. De olyan rovarok is a szúnyogirtás áldozatává válnak, melyek táplálékforrásként szolgálnak például a fecskék és más gerinces állatok számára. Továbbá halált jelent számos más ízeltlábú, például a korai fejlődési stádiumban lévő pókok, illetve olyan rovarok, mint a katicabogarak, fátyolkák, darazsak fajaira is. A vegyszer a vízi élőlényekre – algákra, gerinctelenekre, halakra – is extrém módon toxikus.

Viszont léteznek olyan hatékony alternatívák, melyek a környezetre és az emberi egészségre nézve is kíméletesek. Az egyik választható környezetkímélő, szúnyogszelektív mikrobiológiai védekezés a csípőszúnyoglárvák ellen történik, azok tenyészőhelyein. Bacillus nembe tartozó talajlakó baktériumokat alkalmazza, melynek toxinját a tenyészőhely vizébe juttatják, ahol azt a lárvák elfogyasztják. A toxin a lárvák bélcsatornáját károsítja, ezzel pusztulásukat okozva, de a legidősebb lárvákat, a bábokat és a kifejlett szúnyogokat nem pusztítja el. A módszer előnye a nagyfokú szelektivitás, az, hogy az alkalmazási dózisok szigorú betartása mellet a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással. [7,11,12,13]

Egy másik lehetőség a környezettudatos szúnyoggyérítés, amely komplex módszer a természetes ellenségek bevetésén alapul, azaz a szúnyogokat fogyasztó, eltűnt állatok - békák, szitakötők, madarak, denevérek visszacsalogatása, hogy ők végezzék dolgukat.
A szitakötők naponta akár 100 db szúnyogot is képesek levadászni, a denevérek éjszakánként testsúlyukkal egyenlő mennyiségű rovart fogyasztanak el.

A biológiai beavatkozás Nyugat-Európában bevett módszer, Németországban 1972 óta alkalmazzák, Ausztriában a szúnyogok elleni védekezés 98 százalékát jelenti, de még Szerbiában is felerészt így irtanak. Magyarországon a biológiai gyérítés elsősorban a nagy üdülőövezetek mentén – Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, Dunakanyar – fordul elő, elsősorban a Balatonnál, de kisebb területeken is sikerrel alkalmazzák az önkormányzatok, pl.: Dunaföldváron, Tiszaújvárosban, Szegeden, ahol a szúnyogirtás 2013-as központosítása előtt megkezdték a biológiai gyérítést, az elmúlt 9 évben pedig szinte kizárólag ezt alkalmazzák. Az elmúlt években Székesfehérváron és Pécsen is elkezdték a szúnyogtenyésző helyek feltérképezését, melynek előkészítéséhez és a lehető leghatékonyabb használatához csúcstechnológiás drónokat és spanyol szakértelmet hívtak segítségül. [3] [4] [5]

Összehasonlítva a biológiai gyérítést a földi kémiaival, egységnyi területre vetítve drágának mondható. Ugyanakkor a biológiai kezelés a tenyészőhelyekre koncentrál, ezért jóval kisebb kiterjedésben szükséges elvégezni, mint a kémiai gyérítést. A kettő pontos összevetése is torz, hiszen nem forintosítható a módszer pozitív hatása a természetre, ökoszisztémára.

Az integrált szúnyoggyérítés egy jó megoldás lehetne, amelyben a kémiai módszerek is helyet kapnak bizonyos körülmények között, például tényleges járványhelyzetben, a másképpen nehezen megközelíthető területek szúnyogmentesítésében.

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy elállnak a kémiai szúnyoggyérítés megrendelésétől, ill. együttműködhetnek egymással a biológiai gyérítés közös megszervezése érdekében. Garamszegi László Zsolt ökológus szerint a biológiai irtás ráadásul csak akkor hatékony, ha nemcsak egy településen, hanem egy adott élőhely egész területén végzik – tehát több település szükségszerű összefogásával.

Azt várjuk az önkormányzatoktól, hogy körültekintően járjanak el, és minél hamarabb álljanak át döntő mértékben az ember és a környezet számára legkíméletesebb mikrobiológiai szúnyogirtásra.

A sikeres együttműködés reményében tisztelettel üdvözli Önt:

Pap Mária
halásztelki lakos

Miért fontos?

ÖRÖKÜL KAPTUK, ÖRÖKÜL HAGYJUK…
„A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége” – mondja ki Magyarország Alaptörvénye.

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a közvetlen környezet és a természet állapotától. Meg kell óvnunk Csepel-sziget élővilágát, a levegőnk, termőtalajunk, növényeink, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra. [8] [9]

A petíció aláírói a kémiai szúnyoggyérítés visszaszorítását, és a környezettudatos, illetve a biológiai irtás alkalmazását támogatják!

"Az igazságot keresni, a szépséget szeretni, a jót akarni és a legjobbat tenni - ez az, amire hivatott az ember." (Felix Mendelssohn-Bartholdy)

*Megj.: 2020. március 3-án Megbízási szerződés jött létre "A 2020. évi szúnyoggyérítési feladatok ellátására" címmel Szigetszentmiklós Város Önkormányzata és 16 önkormányzat között: Áporka, Délegyháza, Dömsöd, Dunaharaszti, Dunavarsány, Halásztelek, Kiskunlacháza, Majosháza, Ráckeve, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigethalom, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Taksony és Tököl. [10]

A szúnyoggyérítéssel kapcsolatos teljeskörű szakértői feladatokkal a Bio-Kalibra Környezetvédelmi Szolgáltató Bt-t bízták meg. A szakemberek helyszíni mintagyűjtést és fajmeghatározást végeztek: 5 településen 806 db egyedet fogtak be és 13 fajt sikerült azonosítani. Összességében gyötrő szúnyogot, dalos szúnyogot és aranyló szúnyogot találtak nagyobb számban (ezek őshonos csípőszúnyogok), a ráckevei térségben invazív fajokkal nem találkoztak.

Kijelenthető tehát, hogy térségünkben még nem jelentős kockázati tényező a szúnyogok által terjesztett betegség. A szúnyogirtás fő oka inkább a kellemetlenség elkerülése és a turizmus miatti gazdasági érdek lehet.

Felhasznált cikkek, hivatkozások:
[1] https://tinyurl.com/2v2kxkwa
[2] https://mta.hu/tudomany_hirei/a-szunyogallomany-monitorozasanak-es-celzott-gyeritesenek-jarvanyugyi-fontossaga-a-magyar-tudomanyos-akademia-felhivasa-es-megoldasi-javaslata-a-donteshozok-szamara-2018-109136
[3] https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/elkezdtek-pecsen-is-a-szunyogok-biologiai-gyeriteset-3781459/
[4] https://biokom.hu/indul-a-biologiai-szunyogirtas-elokeszitese-pecsen/
[5] https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/reszkessetek-verszivok-dronokkal-kutatjak-fel-a-pecsi-szunyogtenyeszohelyeket/
[6] https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10362
[7] https://tinyurl.com/ms79sr5a
[8] https://www.halasztelektanosveny.hu/
[9] https://ng.24.hu/termeszet/2020/02/18/hodok-nyomaban-a-csepel-szigeten/
[10] https://tinyurl.com/5n6zvfas
[11] https://https://www.szunyog.net/gyakorlat.html
[12] https://obudaianziksz.hu/csipos-dolgok-okoszisztema-irtas-vegyszerlobbi-es-szunyogtenyesztes/
[13] https://www.valaszonline.hu/2019/07/31/szunyoghelyzet-riport-biologiai-kemiai-irtas/

Egyéb:
https://magyarmezogazdasag.hu/2021/02/24/dramaian-pusztulnak-az-edesvizi-halak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458051/pdf/12940_2015_Article_30.pdf
https://kockazatos.hu/anyag/deltamethrin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25630971/
https://www.youtube.com/watch?v=c6JKuB2_-1k
https://qubit.hu/2020/08/13/komoly-veszelyekkel-jar-a-kemiai-szunyogirtas-raadasul-alig-tudunk-valamit-a-rovarokrol-amiket-irtunk
https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai

Hogyan lesz kézbesítve

A petíció postai úton vagy e-mailben lesz elküldve.

Halásztelek, 2314 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2022-04-22 14:48:28 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-08-23 12:01:08 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-08-22 16:38:53 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-08-21 21:53:49 +0200

10 aláírás gyűlt össze.