Címzett: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget Vezető Miniszter Úr!

Az első magyar színes film megmentéséért.

Az első magyar színes film megmentéséért.

Magyarország egyetlen magántulajdonban lévő védett műtárgy-filmalkotása!
Zombori Vilmos művészi színes filmalkotása 1938-ból a Budapesten megrendezett XXXIV. Eucharisztikus világkongresszusról és Szent István király halálának 900. évfordulójáról.

Tisztelt Gulyás Gergely Miniszter Úr!

A magyar állam miért nem támogatja a védett műtárgy tulajdonosokat és elsősorban a védett műtárgyak megmentését? Az örökségvédelmi törvény 53. §-a szerint, a védetté nyilvánított kulturális javak tulajdonosait kötelezettségeikre tekintettel a külön jogszabályban meghatározott támogatások és kedvezmények illetik meg. Egy védett műtárgy utókornak való megmentése mindenki felelőssége és bemutatása közérdek is. Ha a védett műtárgy tulajdonosa a műtárgy tárolásán kívül mást nem tehet, akkor a magyar állam az elővásárlási jogával is mit akar majd kezdeni? Várjuk a bírságot, börtönt? Nincs támogatás, pályázat, lehetőség, igazságügyi értékbecslő, műtárgybiztosítás és a legfontosabb, hogy a Magyar Nemzeti Filmintézet is elzárkózik ez ügyben.
A tulajdonos felelősségére és a jövőjére nézve van örökségvédelmi bírság, 10 ezer - 125 millió forintig terjedő, és 1 - 5 évig terjedő szabadságvesztés lehetősége.
A Miniszterelnökséghez tartozó Műtárgyfelügyeleti Hatósági Főosztályának tudomása van róla, az általa egyoldalúan védett műtárgy, megállíthatatlan ecetesedési szindróma nevű lebomlási folyamatáról, és mégsem tesznek semmit a megmentéséért. Talán több, mint 83 év után itt lenne az ideje digitalizálni a filmalkotást, mivel kizárólag csak úgy lehet megmenteni a celluloid filmszalagon lévő filmművészeti alkotást, ami ráadásul egy példányban létezik csak az egész világon!
Kár, hogy minden eddigi állami érintett ez ügyben a politikai nézetei miatt, a tulajdonos és a filmalkotás rovására megteheti azt, hogy továbbra is bojkottálja.
Ez lenne a magyar kultúra és a keresztény kultúra megvédése Magyarországon?

Miért fontos?

A filmalkotás kétséges állapota és a közérdek miatt fontos ez a petíció. Egy tárgy nem befolyásolhatja egy ember jövőjét, pláne ha már nem tehet a magyar állam szankciói és a végzetes celluloid lebomlási folyamat ellen semmit.
A soha nem látott művészi és színes filmalkotás megmentése és annak bemutatása közérdek!

Tisztelettel:
Kiss Csaba
(védett műtárgy tulajdonos)

"A film pereg tovább." 🎬

Hogyan lesz kézbesítve

Hivatalosan írásban.

Kategória